Elkészült a dégi Festetics-kastély és parkjának egész felújítása

Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett, mostanra egész egészében – parkjával egyesült erővel – kívül és belül korszerűsödött Festetics-kastély a Fejér megyei Dégen – tájékoztatta a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és uniós forrásokból összesen 3,361 milliárd forintot fordítottak a beruházásra.

Hazánk egyik legjelentősebb klasszicista kastélyának turisztikai célú fejlesztése keretében elkészült a főépület nagy részének felújítása, a park és az abban látható több melléképület megújítása, azonkívül a közműrendszer korszerűsítése, ezenfelül kiállítótereket, múzeum-shopot és kávézót alakítottak ki. A kivitelezési munkálatokhoz restaurátori és belsőépítészeti munka is csatolható.

A kastély földszinti bemutatóján a Festetics család mindennapi életét, érdeklődési körét és történelmi szerepvállalását ismerhetik meg a vendégek. A botanikai szalonban ízelítő megfigyelhető a korabeli természettudományos ismeretekből, bepillantás nyerhető Kossuth Lajos eredeti herbáriumszekrényének fiókjaiba, egy interaktív, négyévszakos terepasztal segédkezésével ugyanakkor megismerhető a kert története.

A könyvtárszobában építészeti stílusbemutató, a díszteremben grófi életkép megfigyelhető, de a 20. század eleji háló- és fürdőszoba, grófnői empire szalon, „kertszoba”, sőt még korhű dolgozószoba is várja a látogatógat az épületben, ahol külön fejezet figyelmet fordít a kastély 1945 utáni sorsával és az abban megalakított gyermekotthon történetével.

Kihangsúlyozott szerepet kap az emeleti tárlaton a szabadkőművesség, merthogy a kastély több szálon köthető hozzá: az építtető, Festetics Antal a rend tagja volt, az alagsor titkos levéltár emlékét őrzi, az angolpark mindazonáltal az általuk használt szimbolika ékes példája. A dégi kastélyban, amely a mozgalom hazai központjaként működhetett, a érdeklődők interaktív és történelmileg hamisítatlan módon találkozhatnak a szertartásokkal, konstrukciókkal, vagy akár bele is lapozhatnak a rend szótárába.

A korszerűsödött műemléképület és az angolpark nemcsak a kikapcsolódásra vágyókat, de a jellegzetes rendezvényhelyszínt keresőket is várja. A komplexum csakis helyszíni, amellett előzetes regisztráció alapján induló, vezetett csoportokban várja az érdeklődőket.

mti

Szólj hozzá!