Átadták a korszerűsödött pécsi Lyceum templomot

Ünnepi szentmise keretében nyújtották át a csaknem két évvel ezelőtti horvátországi földrengés következtében megrongálódott, tekintélyes részben kormányzati támogatásból megújított pécsi Lyceum templomot este.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Bíró László püspök által bemutatott szentmisét követően beszédében azt mondta: amennyire a földrengés közepette a pécsi templom falai megrepedtek, gondolkodásban és értékek védelmében úgy hasadt ketté a Föld is.

Kijelentette még: az egyik oldalon ott a több ezer éves tanítás, erkölcs, ameddig a másik oldalon a romboló ideológiák uralkodnak.

Amíg a kontinens egyik felén keresztény templomok épülnek és szépülnek, Európa másik felén ugyanezek a létesítmények kocsmák, szórakozóhelyek, vagy muszlim templomokká válhatnak – mondta, megjegyezve: miközben itt „csodálatos műalkotásokat újítunk fel és emlékeket állítunk szenteknek, hősöknek, a Föld másik felén mindezt összerombolják”.

Az ukrajnai háborúra kitérve közölte: a kettéhasadás ott is tetten érhető, mivel évszázadon át egyesült erővel élő népek, testvérek, hitben azonos emberek vívnak ma véres és szörnyű háborút.

Soltész Miklós azt mondta, a keresztény tanításból a tíz parancs és az erkölcs mindenkinek a vérében van, ugyanúgy, miként a szeretet parancsa és a teremtett világ tisztelete és szeretete is, miközben a kultúra tisztelete, annak művelése az egész kétezer éves kereszténység része, a béketeremtés a krisztusi tanítás alapvető üzenete.

Válasz és üzenet a kettéhasadt világra, hogy „a remény ténylegesen a templomon van” – hangoztatta az államtitkár.

A Pécs forgalmas sétálóutcájában álló, 1741 és 1756 közt a pálosok által barokk stílusban emelt templom 2020. december 29-én, a Horvátországban pusztító földrengés következtében rongálódott meg. A falakon repedések, a festett felületeken és a freskókon sérülések keletkeztek, vakolat- és törmelékdarabok hullottak le, nagyobb vakolatrészek váltak el a falazattól, ugyanakkor a homlokzat is megsérült.

A balesetveszély és a felújítás folytán csaknem két évig zárva tartó, a pálosok tulajdonában és lelkipásztori ellátásában álló templomot csaknem százmillió forintból, javarészt kormányzati források, adományok és a biztosítási kártérítés segédkezésével újították fel.

A munkálatok alatt kijavították a falazat sérüléseit, elvégezték a templombelső díszítőfestését, restaurálták a freskókat, kicserélték a nyílászárók egy részét, sőt még nagyszámú kisebb felújítást végeztek el az épületben.

Az esztergomi kanonokból lett pilisi remete, Boldog Özséb által a 13. század centrumában hozott létre, 1308-ban pápai jogúvá nyilvánított pálos rend az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend. A napjainkban lengyelországi központtal funkcionáló rend magyarországi tartományának székhelye Pécsen van, továbbá Budapesten, Márianosztrán, Pálosszentkúton és Hargitafürdőn működtetnek rendházat.

A magyar kormány 2019-ben indította el az alapító halálának 750. évfordulója kapcsán a Boldog Özséb-programot, annak keretében nagymértékű segítséget biztosított a rend infrastrukturális fejlesztéseihez, kulturális tevékenységéhez.

mti

Szólj hozzá!