Első alkalommal kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar vendéglők

Első alkalommal jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.

Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját – jelentették be a budapesti díjátadón.

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről mindazonáltal a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

Fergeteges ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.

A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját ugyanakkor Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) kaphatta meg.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és az ugyancsak fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt felidézte azt, hogy a Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek.

Az időszerű esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, tudniillik a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet komoly turizmus – nyomatékosította.

Jakab Zsófia állítása alapján a Michelin Guide első magyarországi kiadásának megjelenése messze túlmutat önmagán: a rangos elismerés a magyar gasztronómia fejlődésének bizonyítéka, azonkívül mindazonáltal erősíti a magyar országimázst.

Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja: a gasztronómiai minőség az állam több pontján jelen van.

Gwendal Poullenec, a Michelin Guide internacionális igazgatója megemlítette, hogy az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda első alkalommal Michelin-csillagot.

Magyarország felettébb dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, így döntött úgy a Michelin Guide, hogy már az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik – közölte Gwendal Poullenec.

mti

Szólj hozzá!