Brad Pitt első alkalommal lépett színre szobrászként

Brad Pitt kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész első alkalommal mutatta be szobrait egy finnországi tárlaton – írta a The Guardian online kiadása.

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb településében, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a publikum – közölte az intézmény.

„Nicknek és nekem új világ ez, amerre első alkalommal lépünk be. Szolidan jó érzés” – hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A tárlaton kilenc alkotása érzékelhető, köztük egy „lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket eltérő kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón kijelentette, hogy a szobrászat részére önreflexió. „Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes” – nyilatkozott, hangoztatta még, hogy a műveket a „radikális önleltár” hívta életre, „hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket szimplán elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy mindezt nem művészetnek, hanem egy „magánszámnak, meglehetősen csendes, módfelett kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor „izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Kijelentette még, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A bemutatón tizenhét kézzel festett kerámiafigurája megfigyelhető, amelyek „az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

mti

Szólj hozzá!