Elkészült a Föld leghosszabb könyve

Elkészült a Föld leghosszabb, egyetlen kötetbe foglalt könyve. A One Piece című manga limitált kiadásban készült 21 450 oldalas kötete ugyanakkor inkább tekinthető műalkotásnak, mivel nem lehet olvasni – írta a The Guardian.

Az 1900 euróba (760 ezer forintba) kerülő könyv Ilan Manouach alkotása, aki megtervezte a ONEPIECE című limitált kiadást. A könyvön így nem Oda Eiicsiro, az 1997 óta hetente megjelenő One Piece manga szerzőjének neve van feltüntetve.

Manouach kinyomtatta a One Piece japán digitális kiadását, ezután összefűzte, továbbá nem könyvet, hanem tulajdonképpen egy szobrot gyártott a képregényfolyamból az alkotás francia kiadója, a JBE alapján.

A kiadó információja alapján a ONEPIECE egy „könyvalakú, olvashatatlan szobor”. Egy olyan könyv létrehozásával, amit nem lehet elolvasni, Manouach nyilvánvalóan arra akart rávilágítani, hogy a képregény egyidejűleg árucikk és irodalom – írták. Hozzátették: mivel a könyv nem olvasható, így úgy vélik, nem merülhet fel a szerzőijogsértés kérdése sem.

Az angol lap megjegyezte, hogy az 50 példányos kiadvány a szeptember 7-i megjelenés után napokon belül elfogyott.

Oda Eiicsiro a történelem leggazdagabb mangaszerzője, vagyonát 200 millió dollárra becsülik. Az eredeti One Piece manga a Guinness Rekordok közt is megjelenik, mert eddig több mint 416 millió példányt nyomtak belőle, és ezzel ez a manga az egyetlen szerzőtől származó legnagyobb példányszámú képregénysorozat.

mti

Szólj hozzá!