Zenés színházi tehetségkutató indul az István, az uralkodó rockopera megújítására

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások részére az István, az uralkodó rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk – közölte Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró.

Szörényi Levente akkortájt Bródy Jánossal szövetségben alkotta meg a mesés rockoperát, az István, a királyt. A zeneszerző-szövegíró az M5-nek adott exkluzív interjúban közölte: az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt esetén.

Mint kijelentette, a tehetségkutató ötletét az adta, hogy mikor is „leül az ember beszélgetni”, akkor érzi, hogy semmit nem tudnak arról, amiről énekelnek.

Szörényi Levente nyomatékosította, hogy az 1983-ban született zenés mű mára klasszikussá vált. Hangoztatta, a zenés színpadi darab előadása lehetőséget nyújthat a fiataloknak az önmegvalósításra, amíg a történet feldolgozásával aktualizálhatják a darab üzenetét.

Szörényi Levente alapján „hatványozottan feladata minden szószólónak, minden gondolkodónak, azonfelül politikusnak”, hogy megőrizze évezredekre visszavezethető kulturális örökségünket és a nyelvünket, amit „nem lehet csak úgy értékesíteni és átadni”.

A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés rendezvény részeként jön létre.

mti