Csaknem száz program a pécsi Szamárfül rendezvényen

Csaknem száz partival várják a családokat a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) nyárbúcsúztató költségmentes fesztiválján, amit augusztus 23. és 25. közti időszakban rendeznek meg már nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az állam egyik hatalmas térítésmentes gyermekfesztiválján többek között koncerteken, színházi előadásokon, foglalkozásokon vehetnek részt a kíváncsiskodók – írta a ZSÖK a sajtó számára eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az Életre kelt mesehősök című bemutatón például Mirr-Murr, Sebaj Tóbiás, a Nagy Ho-ho-ho horgász, Pom-Pom és Süsü, a sárkány is várja a gyerekeket és a családokat. Mint írták, Csukás István halhatatlan mesefigurái embernagyságban kelnek életre Megyeri János szobrászművésznek betudhatóan.

A Szamárfül rendezvényen Gryllus Vilmos biciklizős dalokat fog énekelni, a Rutkai Bori Banda interaktív mesekoncertet tart bábokkal, de fellép Bíró Eszter, a Kokopelli Jazz Matiné, Bolba Éva és a JAZZterlánc is.

A színház világával is megismerkedhetnek a gyerekek: a Kerek Perec Társulat csecsemőszínházi előadása színesíti a programsort Párnamesék címmel. A kicsit nagyobbak a MárkusZínház Hős Miklós című bábszínpadi eposzát nézhetik meg és a rendezvényen megfigyelhető lesz a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának vendégjátéka, A bőgős fia meg az ördögök. A Bóbita Bábszínház előadásában A bűbájos lakat, amíg a Bab Társulat előadásában a Matyi a ludas című darab megfigyelhető.

A parádé keretében megnyílik Molnár Jacqueline illusztrátor kiállítása Tengeri szörnyek és mások címmel. A korszerű élményekre vágyók megtanulhatják a szájdobolás alapjait, az egész napos fáradalmakat mindazonáltal az Esti Mesén pihenhetik ki, melynek keretében Tamás Éva és Bogárdi Alíz tart diafilmvetítést mesével és zeneszóval.

Idén előtérbe állított figyelmet kap a környezettudatos szemléletmód is az eseményen, ezáltal a Készíts tengeri szörnyet! című foglalkozáson műanyag hulladékból, zacskókból, flakonokból, kupakokból előállíthatnak tengeri állatokat a gyerekek és szüleik. Az újrahasznosításról szól a Hulladékékszer workshop, a újabb kézműves foglakozásokon ugyanakkor lesz papírzacskó bábkészítő foglalkozás, mandalakészítő workshop és zoknibáb-készítő workshop is.

A ZSÖK kitért arra, hogy a háromnapos összejövetel megnyitóján átadják a Zsolnay Kulturális Negyed új, integrált játékokkal is bővített játszóterét, amely befogadó játékelemeket is magába foglal, ezáltal sérült és ép gyermekek közösen játszhatnak.

A rendezvényről bővebb információk a www.szamarfulfesztival.hu oldalon olvashatók.

mti