Ötvenkét alkotás versenyez a Bujtor István Filmfesztiválon

Ötvenkét alkotás megjelenik a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában, a 2009-ben eltávozott Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 17. és 20. közt tartják Balatonszemesen.

A tizedik alkalommal megrendezendő eseményre a művész életműve nyomán valamilyen titokkal, bűnüggyel, rejtéllyel, humorral és kacagással, az emberi élet sokszínűségével, azonfelül költészettel kapcsolatos filmmel lehetett nevezni – olvasható a szervezőknek közleményében.

Kitértek arra, hogy a seregszemlét a Latinovits Emlékmű Alapítvány, az Aktor Produkció, a myspace produkció, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Latinovits Művelődési Ház, ráadásul a balatonszemesi önkormányzat szervezi és az elmúlt egy évben készült, vagy még be nem mutatott játékfilm, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs, fikciós és kísérleti rövidfilm, ezenkívül versfilm kategóriában hirdette meg filmes szerzők és alkotóközösségek részére. A nyilvános vetítésre kerülő filmeket százhat alkotás közül választották ki.

A vetítések közt rövid beszélgetésekre kerül sor a készítőkkel, a Janisch Attila, Kalász József, Kiss László, Wiegmann Alfréd rendezők, amellett Pindroch Csaba és Verebes Linda színművészek alkotta zsűri mindazonáltal értékeli a beválogatott filmeket, ezt követően dönt a kategóriák győzteseinek járó Bujtor István-díj odaítéléséről – tették hozzá.

Kiemelték: az esemény nagyszámú érdekességet tartogat az érdeklődőknek, példának okáért a balatonszemesi kikötőből induló Bujtor-hajók kirándulni viszik a családokat, a művelődési háznál kézműves vásárra, ugyanott és a szemesi sétányon Bujtor István kedvenc ételeinek kóstolójára várják a vendégeket.

Az Ötvös Csöpi-filmeket sorrendben lehet megnézni, vászonra kerül A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik – jegyezték meg. Hozzáfűzték: Bujtor István emlékek előtt kiállítással is tisztelegnek, amelyen a publikum megtekintheti a Pogány Madonnát, az Ötvös Csöpi-filmek első darabjának szimbólumát.

A szervezők jelezték, hogy a rendezvény programját színházi előadások, koncertek, slam poetry-előadás, tűzshow és többek között tűzijáték is színesíti.

A rendezvényről bővebb információk a Bujtor István Filmfesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

mti