Tizennyolc állam részvételével rendezik meg a Summerfest Internacionális Folklórfesztivált

Tizennyolc állam, köztük Bolívia, Japán, Kína és Oroszország részvételével rendezik meg a 26. Summerfest Internacionális Folklórfesztivált, amely augusztus 12. és 22. közt számít a nagyközönségre Szigetszentmiklóson, Tökölön és Százhalombattán.

A szervezők MTI-hez elküldött információja alapján az ez évi összejövetel díszvendége Kárpátalja lesz. Mint írják, Százhalombattán, az Aranyszív gálán fogyatékkal élő fiatalok lépnek a színpadra, miközben Tökölön a Délszláv Nemzetiségi Együttes és a Kóló Zenekar is csatlakozik a találkozóhoz.

A nyitóceremónia Százhalombattán lesz augusztus 14-én, a záróceremóniát augusztus 21-én ugyanitt tartják. Augusztus 16. és 19. közt minden nap internacionális gyermekjátszó várja a családokat a Százhalombattán felállított fesztiválsátorban, ahol a Ramazuri gyermekszíntársulat, táncház, kézművesség, babaringató és 20 állam legjobb népi játékai és táncegyüttesei mulattatják a gyerekeket.

A Barátság Kulturális Centrum színháztermében estéként négy együttes tárja a közönség elé műsorát, amíg a Népek bálján augusztus 15-én a fesztiválsátorban kilenc állam táncait tanulhatják meg a kíváncsiskodók. Augusztus 17-én ugyanakkor a Szent István templomban ökumenikus misét tartanak a békéért.

Mint írják, a rendezvény díszvendégei lesz még a busójárás és a sokácok: lesz busómaszk-kiállítás, zenés-táncos felvonulás és sokác nemzetiségi est is.

Mindezek mellett a kíváncsiskodók megismerkedhetnek az úgynevezett ebruval, a török márványpapír-művészettel, amely 2014 óta megjelenik az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. Lesz ebrukiállítás is a Barátság Kulturális Központban, augusztus 20-án mindazonáltal Hikmet Barutcugil és Selma Öles művészek segédkezésével előadást tartanak Ebru, márványozás technika a gyakorlatban címmel.

A 26 év alatt a Summerfest az állam egyik hatalmas folklór eseménnyé vált. Az elmúlt 24 évben csaknem 450 ezer néző és 102 állam volt ott az eseményen – írták a tájékoztatóban.

mti