Ady 100 – Szokatlan előadással készül a Zichy Szín-Műhely

Ady Endre (1877-1919) halálának századik évfordulójára emlékezve ADYnemADYde címmel jellegzetes, korunkbeli dokumentumszínházi előadással készül a Zichy Szín-Műhely, amelyiknek bemutatóját szeptember 27-én tartják a Hatszín Teátrumban.

A társulat információja alapján az előadás célja, hogy a rajongók mellett megszólítsák a költészet iránt még nem lelkesedő fiatalokat is.

Mint írták, a Zichy Szín-Műhely arra keresi a választ, hogy az élete alatt megosztó költő miként lett a magyar irodalom egyik párját ritkító alakja. A produkcióban párhuzamos idősíkban jelenítik meg Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn át.

A darabot Csikós Attila írta és szerkesztette, zenéjét Kulcsár Attila és Dolmány Attila szerezte, az előadás rendezője Dolmány Attila. A szerepeket Farkas Franciska színművész, Szőlőskei Timea Junior Prima-díjas színművész és Tzafetás Roland színművész játssza. Az akusztikus magyar nyelv mellett a vizualitásra épülő hazai jelnyelvet is használják. A jelnyelvi tolmács Arany Brigitta lesz.

A darabban a költő legismertebb versei hangzanak el, például a Góg és Magóg fia vagyok én; Páris, az én Bakonyom; a Héja-nász az avaron; az Ülj törvényt, Werbőczy; a Lédával a bálban; az Elbocsátó, hangulatos üzenet; az Őrizem a szemed; a Dies Irae; a Párisban járt az ősz.

A „versek és versrészletek gyakran női szemszögből szólalnak meg, ami egy újabb dimenziót hoz létre Ady világának a megismeréséhez” – áll az írásos összegzésben.

A cselekményről ismertették: az előadásban a középkorú, unalmas verseket író egyetemi tanár hosszú éveken keresztül tartó, felületes viszonyt folytat szomszédnőjével, mikor egy nap megérkezik a konzultációra bejelentkezett diáklány, aki hamar betölti a korszerű múzsa szerepét a jelenkori Ady életében.

A két nő hasonlóan rivalizál egymással, úgy, miképpen több mint egy évszázaddal ezelőtt Léda és Csinszka, aki Ady életének két legjelentősebb alakja volt – tették hozzá.

A társulat beszámolt arról is, hogy az előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja. Az előadást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és A főváros XI. kerületének önkormányzata patronálja.

mti