Visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államokba

Visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államok délnyugati részébe természetvédelmi szervezetek és egyetemi tudósok.

A szakértők alapján az emberi beavatkozás nélkül az élőhelyek megszűnése, az autópályák és határfalak okán nem valószínű az állatok újbóli természetes megjelenése – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Jaguárok most 19 országban élnek, de a biológusok alapján az állatok a vadászat és az élőhelyek pusztítása okán a Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államok délnyugati részéig húzódó történelmi kiterjedési területük több mint felét elveszítették.

Egy-egy hím állatot láttak Arizonában és Új-Mexikóban az elmúlt húsz évben, de nincs bizonyíték arra, hogy tenyészpárok létrehoztak volna maguknak területeket Mexikótól északi irányba. Nemrég egy hím ragadozót láttak a határtól délre, januárban mindazonáltal egy másikat Arizona államban.

A tudósok és több állatvédő szervezet és intézet munkatársa alapján több mint 82 400 négyzetkilométernyi régió van Közép-Arizona és Új-Mexikó hegyeiben, mely 90-150 jaguárnak jelenthet otthont.

A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

mti