Veolia: megszűnhet a pernyehullás az ajkai erőműben tervezett beruházásnak hála

Megszűnhet az évek óta tartó korom- és pernyehullás Ajkán, a Bakonyi Erőművet az elmúlt év végén megvásároló Veolia Energia Magyarország Zrt. tervezett beruházásának hála – közölte a településben tartott sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.

 Palkó György hangoztatta, hogy 800 millió forintot fordítanak a 2017. december 28-án megvásárolt erőmű fejlesztésére, az ez évi esztendő első negyedévében megkezdődő beruházás a településben élők életét évek óta megkeserítő korom- és pernyehullás megszűntetését célozza, sőt még korszerűbbé és hatékonyabbá teszi az erőmű üzemelését.

 A vezérigazgató elmondása alapján a tulajdonosváltás „új korszakot nyit” az erőmű életében.

 A közelmúltban megvásárolt ajkai erőmű mellett a Veolia érdekeltségébe tartozik a dorogi, a pécsi, a szakoji erőmű, emellett a nyíregyházi, debreceni, százhalombattai fűtőmű. A Veolia cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával.

 A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az ajkai erőműben funkcionáló modern műszaki megoldás nagyban hasonlít a pécsi erőműhöz, amit a planéta talán vezető biomassza erőművévé sikerült fejleszteni. A pécsi erőmű, amely most 50 megawattnyi zöldáramot termel, a planéta talán legnagyobb szalmatüzelésű fűtőműve.

 Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere közölte, hogy az előző években több kérdést és kérést fogalmaztak meg a korom- és pernyehullás megfékezése végett politikusok, amellett a hatóságok felé, de nem kaptak segítséget. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az erőmű új tulajdonosának intézkedései következtében megszűnik a társaság által okozott környezetszennyezés. Schwartz Béla közölte: ezelőtt többször érte az a vád, hogy a telekadó emelésével a település erőteljesen megterheli az erőművet. Most viszont úgy határoztak, hogy a négyzetméterenként 200 forint telekadót 5 forintra csökkentik olyankor, ha az érintett üzemen kívüli tartományban megtörténik a rekultiváció és beruházás kezdődik. A Veolia információja alapján az erőmű jelen pillanatban nagyobb részt biomassza – faapríték és mezőgazdasági melléktermékek –, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat részére, emellett minden évben 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW integrált, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek nyújt munkát.

 A Bakonyi Erőmű Zrt. nyilvános céginformációs információi alapján a 2015-ös évet 13,907 milliárd forintos, a 2016-os évet 12,997 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta.

 A Veolia-csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 településben 12 ezer lakóhely távfűtéséről gondoskodnak, továbbá újabb 109 ezer lakossági és intézményi kuncsaft részére termelnek hőenergiát. A csoport éves hőenergia-termelése meghaladja a 6400 terajoule-t, minden évben több mint 500 gigawattóra villamos energiát állítanak elő, azonkívül egy 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltetnek. A vállalatcsoport pillanatnyilag csaknem 780 embert foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen.