Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban

Az Egyesült Államokbeli Buffalóban élő Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzul lett.

Az ünnepségen sok barát és tisztelő jelenlétében nyújtotta keresztül Király Zsuzsanna New York-i vezetőkonzul a buffalói Magyar Házban a megbízatást.

„Forgách Péter személyében olyan egyéniség kapta a megbízatást, aki már a mai napig is szerfelett sokat tett a magyarokért, akit köztisztelet vesz körbe a településben élő és az egész amerikai magyarság körében” – mondta telefonon Király Zsuzsanna. Kiemelte: a korszerű tiszteletbeli konzul magyar fiatalok részére hozott létre ösztöndíj-programjának jelentőségét, és közölte még, hogy régóta aktuális volt a kinevezés.

Forgách Péter neve nem idegen Magyarországon: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíjprogram életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Mindeközben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra.

A tekintélyes szemészprofesszor hangoztatta: szívmelengető meglepetésként érte, mikor is megkeresték őt e megbízatással, és bár eddig is sokféle ösztöndíjprogramot rendezett az anyaország és a Kárpát-medence magyar fiataljainak, még bőven van elképzelése, konkrét terve is új típusú, példának okáért robotikával összefüggő ösztöndíjak alapítására, amellett a kereskedelmi és kulturális partnerség továbbfejlesztésére.

„Szeretném nemcsak folytatni, hanem bővíteni is azt az ösztöndíjprogramot, melynek keretében magyar gimnazisták tanulhatnak a hírneves massachusettsi műegyetem, a MIT nyári kurzusain” – nyomatékosította.

Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. Apja a második világháború esztendeiben a fővárosi nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott és vette ki részét üldözöttek segítésében, mentésében, ezután ’56-os szerepvállalása okán elhagyni kényszerült Magyarországot.

Forgách Péter a buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, ezután az Indiana államban található Notre Dame Felsőfokú intézményben és a georgiai orvosi felsőfokú intézményben tanult. Első alkalommal sebészként dolgozott, ezt követően retinasebészetre szakosodott.

Amerikai születésű japán felesége – akivel négy gyereket neveltek fel – magyar cserkészcsapatot vezet Buffalóban.

MTI