Újszülött matakókölyköt mutattak be a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Pár hete született matakó (háromöves tatu) kölyköt mutattak be a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A matakók különlegessége a többi tatufaj közt, hogy teljesen, megközelítőleg egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni – nyilatkozta az érdeklődőknek Hanga Zoltán az állatkert sajtószóvivője. A legtöbb tatufaj hasa merthogy összegömbölyödéskor védtelen marad, így veszély során félig földbe ássák magukat erős karmaikkal.

Közölte még: a Dél-Amerikában őshonos faj a kisebb tatufélék közé sorolható, súlya felnőttkorban sem haladja meg a kettő kilogrammot, élethossza akár 30-35 év is lehet.

Az állatkert négy évvel ezelőtt kezdett el a matakók tartásával foglalkozni, múlt évben született az első matakókölyök, egy hím, Briós, aki attól fogva már egy franciaországi állatkertben él – emelte ki Hanga Zoltán.

A pillanatnyi újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs. Ugyanattól az anyától született, mint Briós. A matakókölyköt leginkább a nyitás utáni órákban lehet látni a Pálmaházban, a maradék időt egyelőre fészekben tölti – fűzte hozzá.

Elmondta továbbá: az egész világon összesen 21 tatufaj van, a legkisebbek súlya alig egy kilogramm, a legnagyobbé eléri az 50 kilogrammot is. Páncéljuk elcsontosodott bőrből áll, nincs összenőve a csontvázzal. Főleg rovarokkal táplálkoznak.

mti, fotó: Kovács Attila