Móré Mihály festő- és grafikusművésznek nyílt emlékkiállítása Debrecenben

A 95 éve született Móré Mihály festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás Debrecenben, a Kölcsey Centrum Bényi-termében.

Áfra János költő, művészeti író megnyitója előtt hangfelvételről idézték fel Móré Mihálynak a művészetéről vallott szavait.

„Festőből lettem grafikus, engem a mesterség, s abban is folyamatosan a korszerű technikai kivitelezés érdekelt, ebbéli kíváncsiságom okán próbáltam ki csaknem az összes műfajt és technikát” – mondta a felvételen Móré Mihály, hozzátéve: „igyekeztem az elérhető maximumot megtudni az emberről. Csak az érzéseivel, a bajaival, a vágyaival, a gondolataival egyesült erővel tudom őt képpé eleveníteni”.

A megnyitón Áfra János idézte fel a debreceni festő- és grafikus művészi pályáját, kiemelve, hogy az korábbi „hivatalosságokkal” gyakran szembekerülő művész ugyan állami elismerést nem kapott, de nagyon sok országos grafikai pályázatot megnyert.

Móré Mihály Szőnyi István tanítványa volt, Picasso és Matisse művészete állt hozzá közel, portréi mellett több alkotását a Hortobágy ihlette. Az 1924-ban született és 1997-ben eltávozott Móré Mihály Debrecen képzőművészeti és közéletének egyik meghatározó alakja volt, sokan ma is őrzik történeteit, karakterét – hangzott el a megnyitón.

Hagyatékát özvegye, Tariska Eszter a településre hagyományozta, ezekből a festményekből és grafikákból rendezte meg az emlékkiállítást Tamus István grafikusművész, az Ajtósi Dürer Egyesület elnöke.

Móré Mihály A vonal diszciplínája elnevezésű kiállítása június 2-ig megfigyelhető a debreceni Kölcsey Központban.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt