Nagyerdei Szabadtéri Játékok – Húsz színházi előadás az ez évi programban

Az ez évi nyári színházi programsorozatban a helyi Csokonai Színház mellett tizenegy vendégtársulat tizennégy produkcióját, összesen húsz előadást láthat a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közönsége – közölte Debrecen polgármestere sajtótájékoztatóján.

Papp László (Fidesz-KDNP) az egyik legjobb döntésnek nevezte, hogy 2014-ben felújították a nagyerdei pihenőpark egy részét és a szabadtéri színpadot, ahol múlt évben immáron nagyjából 34 ezren tapsoltak a bemutatott produkcióknak.

A szabadtéri színjátszásnak nagy hagyományai vannak Debrecenben – tette hozzá a polgármester, megemlítve, hogy már 1950-ben voltak szabadtéri színielőadások a településben, 25 éve indult újra a szabadtéri színjátszás a településben és öt éve nyitották meg újra az ezer vendég befogadására alkalmas nagyerdei szabadtéri színpadot.

Papp László Debrecen szolgáltató jellegét emelte ki a kultúra területén is, melyet állásfoglalása alapján jól jelez, hogy a nagyerdei színházi előadásokat a helyiek mellett mind többen és többen keresik fel a régióból, továbbá a határon túli településekről.

Bódor Edit, a szervező Főnix Kft. cégvezetője emlékezett, hogy negyedszázaddal ezelőtt a régi városháza adott otthont a felújított nyári játékoknak, ezután azt a helyszínt kinőve az korábbi tanítóképző főiskola udvarán ácsolt színpadon mutatták be a produkciókat a mobil lelátókon ülő közönségnek. Öt éve a Nagyerdő fái alatt csaknem minden előadást teltházzal mutatnak be már színvonalas státuszok közt – fűzte hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója azt mondta el, hogy a környező országokat nézve Magyarországon van a legtöbb nyári színház: több mint száz helyszínen játszanak rendszeresen az országban.

„Nagy dolognak” nevezte, hogy ebben a versenyben öt év alatt a Nagyerdei Szabadtéri Játékoknak „műsorpolitikával, érett gondolatokkal, a színpad adottságaival” úrias helyet kivívnia magának.

Vidnyánszky Attila megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők nyithatják meg az ez évi programsorozatot május 29-én a Körhinta című színművel a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. „Az előadás hazajön, a történet itt született, részben innen indult el a siker útján” – utalt a Kossuth-díjas direktor a történet eredeti helyszínére, a Debrecen melletti egykori tanyavilágra.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kiemelte, hogy a szabadtéri játékokon első alkalommal mutatnak be operát: a Figaró házasságát a helyi társulat és a Co-Opera előadásában augusztus 12-én láthatja a nézőközönség.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok programja a http://www.debreceniszabadteri.hu oldalon van.

mti