Új édesipari üzem épül Békésen

Másfél milliárd forintból épít új, hatezer négyzetméteres édesipari üzemet a Prevail Co. Kft., az üzem alapkövét nemrég helyezték el Békésen.

Az ünnepség alkalmából Guti László, a húsz éve családi vállalkozásként funkcionáló Prevail Co. Kft. egyik tulajdonosa közölte, hogy korábbi telephelyüket kinőtték, így vált szükségessé a korszerű üzem megépítése.

A kft. az élelmiszeripari középvállalatok beruházásának támogatása vegyített hiteltermékkel című GINOP pályázaton nyert el több mint 524 millió forint vissza nem térítendő segédkezést a fejlesztésre. Újabb csaknem 541 millió forint kedvezményes hitelt is kaptak, a fennmaradó részt saját forrásból biztosították.

A költségekből 1,1 milliárd forint maga az alkotmány, a többiből gépeket és csomagoló berendezéseket vásárolnak – tette hozzá.

A kft. tavalyi árbevétele elérte a 900 millió forintot, és a tulajdonos azt valószínűsíti, hogy ha az év végére elkészül az üzem, akkor 1-2 éven belül megközelítik a 2 milliárd forintos árbevételt. A tősgyökeres békési társaság 60 embert foglalkoztat, és a pályázatban 15 százalékos létszámbővítést vállalt.

A vállalat termékeinek 60 százalékát a hazai piacon, legfőképp multinacionális társaságoknak árusítja, 40 százalék az export aránya. A csokoládé alapú édességek Romániába, Szlovákiába és Ausztriába is kerülnek.

Dankó Béla, a térség országgyűlési követe (Fidesz-KDNP) az alapkőletétel előtt azt nyomatékosította, hogy a hazai termelőipar gerincét, a foglalkoztatottak zömét a kis- és középvállalkozások adják, így döntött úgy ezelőtt a kormány, hogy segíti a fejlesztést.

Izsó Gábor, Békés település polgármestere (független) kiemelte: a település azzal támogatta a fejlesztést, hogy a külterületi ingatlant iparterületté nyilvánította. A létesítendő új csarnokig elvitték a gáz-, víz- és villanyhálózatot, sőt még egy bekötőutat is építettek.

mti