Kivételes előadásokkal készülnek az internacionális Shakespeare Fesztiválra Szerbiában

Többek között a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a nézőközönség a hatodik Internacionális Shakespeare Parádén, amit június 27. és július 3. közt szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

Az előadások minden egyes darabja magába foglal valamilyen újító vagy bátor ötletet, a rendezvény szervezői mivelhogy saját bevallásuk alapján arra törekszenek, hogy évente olyan előadásokat hívjanak meg a fesztiválra, amelyek valamiben eltérnek a hagyományostól.

Az eseményen láthatja első alkalommal a publikum Az én Shakespeare-em című performanszt, amely az esemény atyjának, Nikita Milivojevicnek az javaslata alapján született meg. Az interaktív talk show-ban a térség legjelentősebb színészei monológokon át vallanak korábbi Shakespeare-előadásokban szerzett tapasztalataikról, élményeikről, kulisszatitkaikról.

A szerbiai publikum első alkalommal láthatja Peter Brook mesés direktor lányának, Irina Brooknak a rendezését, aki a Vihar című darabot állította színpadra páratlan módon, mivelhogy a főszereplő Prospero ebben az előadásban nem más, mint egy nápolyi konyhafőnök, birodalma mindazonáltal maga az étterem.

A kísérőrendezvények közt vetítik le a Shakespeare-színészként és rendezőként is ismert Kenneth Branagh legkorszerűbb filmjét. Az All is true (Minden igaz) William Shakespeare utolsó napjait szemlélteti, és felvonultatja az angol színjátszás és filmipar legnagyobb alakjait, Kenneth Branagh mellett Judi Dench és Ian McKellenn érzékelhető a filmben.

Az esemény ideje alatt rendezett műhelymunkákon a körzet szakértői, művészek és tudósok is részt vesznek.

A fesztivált 2014-ben, William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából hagyományteremtő céllal szervezték meg első alkalommal az Újvidéktől 23 kilométerre délkeletre fekvő helység egyik Duna-parti, a középkort idéző villájában.

mti