Megünnepelték az angol uralkodó „hivatalos” születésnapját

Szokásoknak megfelelő katonai pompával ünnepelték meg Londonban a 93 esztendős II. Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 67 éve – regnáló uralkodójának „hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét folyamatosan júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő tekintetében április 21.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt viszont, hogy a hivatalos királyi születésnap folyamatosan nyári hónapokban legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, mikor is az angol időjárás jellemzően alkalmatlan bármiféle nagymértékű szabadtéri program megtartására, így helyezték keresztül a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás onnantól is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal félig-meddig bevált: London népe hűvös, erősen szeles, felhős, de időnként napos időben köszönthette uralkodóját. Ebben a szerencsének is jutott funkció, tudniillik alig pár órával a ceremónia előtt még szakadt az eső az angol fővárosban.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyűszerrel felismerhessék, mely színek alatt kell szükség során gyülekezniük.

II. Erzsébet királynő 67. alkalommal volt ott ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Első alkalommal 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour eseményen, akkor még hercegnőként beteg édesapja, VI. György király képviseletében.

A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok és az uralkodó onnantól állandóan jelen volt a ceremónián. Az eseményt 1955-ben, az korábbi országos vasutassztrájk okán törölték.

II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg már második alkalommal nem volt jelen az ünnepi parádén. Fülöp 2017 őszén visszavonult a közszerepléstől, és bár néha, főleg kisebb családi eseményeken attól fogva is megjelenik, nagyfokú nyilvános rendezvényeken már nem vesz részt.

Az uralkodó az ez évi parádéra a szokásokhoz híven hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, aminek parkjában csaknem másfél ezer katona díszszemlével tisztelgett előtte.

A királynői hintót két elkövetkezendő király kísérte lóháton: Károly trónörökös és elsőszülött fia, Vilmos cambridge-i herceg, aki édesapja után majdan ugyancsak az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Vilmos öccse, Harry sussexi herceg és Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő hintóval érkezett a Buckingham-palotából a ceremónia helyszínére. Meghan első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt akkortól, hogy négy hete megszületett a házaspár első gyermeke.

Jelen volt Theresa May miniszterelnök, aki formailag távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről és ezáltal kormányfői tisztsége is megszűnt, de utódja július végére gyanítható megválasztásáig ügyvezetőként ellátja a miniszterelnöki feladatokat.

mti