Új kiállítótér nyílik tavasszal Balatonfüreden

Új kiállítótér nyílik tavasszal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként Balatonfüreden: Nemes Judit képzőművész és Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár több ezer darabos gyűjteményéből rendezik be a modern Korszerű Műtárat (MoMű), amely a Szívkórház közelében felfedezhető – áll a Vaszary Galéria munkatársai által a sajtó képviselőihez eljuttatott közleményben.

A modern kiállítóteremben főként Franciaországban alkotó magyar művészek festményei, szobrai, tusrajzai, fotói láthatók ezután – írták.

Ezenkívül nemzetközileg elismert szerzők kiállításai várják ezt követően az érdeklődőket a Balaton-parti település Vaszary Galériájában a kulturális évadban, köztük Mauer Dóra és Bak Imre festőművészek – a modern avantgárd képviselői – januárban nyíló tárlata. Mindkét művésznek a 60-as években indult a pályája, a minimalizmus, a hard age, a shaped canvas – speciális alakú festmények – képviselői közé tartoznak. Szintén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program részeként valósul meg a májusban nyíló Balatonboglár 50 elnevezésű prezentáció, amely annak állít emléket, hogy ötven éve a hatóságok bezárták Galántai György szobrászművész kápolnaműtermét, mely a neoavantgárd centrumának számított, és ahol 1968 és 1973 közt csaknem kétszáz művész állított ki. A prezentáció a fiatalabb generációknak ismerteti részleteiben is a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig egy-két egykor bemutatott alkotáson át.

mti