A BMW Group mindenki részére elérhetővé teszi trendkutatási eredményeit

Exkluzív technológiai tudástár mindenkinek: a BMW Group nyilvánossá teszi legfrissebb trendkutatási eredményeit összesítő Trend Radarját. A technológiai szektor trendkutatásra megvalósított weboldala csokorba gyűjti a BMW Group Egyesült Államokban, Németországban, Izraelben, Japánban, Koreában, Szingapúrban és Kínában funkcionáló technológiai irodáinak átfogó, kulcsfontosságú megállapításait. Az internacionális trendkutatásnak hála a vállalatcsoport képes idejekorán következtetéseket levonni a technológiai fejlődés irányaival kapcsolatban. A nyitott hozzáférés elvét követve a legfrissebb adatok rögvest bekerülnek a Trend Radarba, külső felhasználók részére szintén rendelkezésre áll formában. Ez azt jelenti, hogy az eredményeket ugyanúgy felhasználhatják a akadémiai intézmények, a startup vállalkozások és a müncheni központú vállalatcsoport előrelátható partnerei is, akiket a BMW ezzel a kezdeményezéssel invitál korszerű párbeszédre – ilyen formában az autóipar történetében első alkalommal. A bajor prémiummárka továbbfejlesztett megközelítése elősegíti az iparágak közti, technológiai trendekkel kapcsolatos nyílt eszmecserét és ösztönzi az együttműködést.

„Egyvalamiben biztos vagyok: az fejlesztés a köztes terekben, mindent összevetve példaként párbeszédek esetén születik. Trend Radarunk nyilvánossá tételével párbeszédet kívánunk kezdeményezni előrelátható partnereinkkel. A kutatás-fejlesztés nem funkcionál külső szemlélőként tekintett perspektívák nélkül” – hangoztatta a indítvány kapcsán Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja.

Trendek: az elmélettől a megvalósításig

A sorozatgyártás és a tudomány legérdekesebb technológiai fejlesztéseinek felismerése érdekében a BMW Group technológiai irodái három kérdésre támaszkodva értékelik az egyes innovációkat: (1) Mobilitási szempontból mekkora jelentőséggel bír a modern műszaki megoldás? (2) Milyen sebesen érik be a fejlesztése? (3) Mit kell tudnia a BMW Group-nak a modern műszaki megoldás sikeres alkalmazásához? A válaszok alapján megszületik egy trendportfólió, amit aktív megfigyelésre (Watch), kiindulási projektekre (Prepare) vagy konkrét, igyekvő alkalmazásra (Act) ajánlnak.

A BMW Group előtérbe állított figyelmet szentel a trendkutatás és a technológiai kíváncsiság kérdésköreinek. 2019 óta a vállalatcsoport technológiai irodái a felismert trendek alapján csaknem 400 projektet kezdeményeztek, amelyek több mint felét házon belül dolgozó mesterek és fejlesztőrészlegek gondoltak tovább. Ezek 10 százaléka konkrét alkalmazásokhoz és termékekhez vezetett, amely ötször több az újítások gyakorlatba történő átültetésekor megszokottnál. Hibátlan példa erre a BMW iDrive operációs rendszer BMW iX technológiai zászlóshajóban alkalmazott vezérlőpanelje: a egyedi, lézeres megmunkálás úgy lyukasztja ki a panel felületéül szolgáló faanyagot, hogy az alá épített digitális megjelenítők képesek átvilágítani rajta és a modern műszaki megoldás a faanyagon át is működtethető. Ez a megoldás a Japánban és Koreában funkcionáló technológiai irodák technológiai felfedezéseihez vezethető vissza.

A BMW Group Trend Radarja már az egész nyilvánosság részére elérhető

A Trend Radar a következőkben részletezett weboldalon válik hozzáférhetővé: https://www.bmwgroup.com/en/innovation/company/technology-trend-radar. html. Az együttműködések iránt érdeklődő intézmények és vállalkozások a következőkben részletezett e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot a projektcsapattal: trendradar-technology@bmw. de.

A Trend Radar aktuális verziója 24 trendet listáz. Ezek közt olyan modern műszaki megoldások megjelennek, akárcsak az akusztikai elemzések (Acoustic Analytics) – amelyeket a BMW Group az autógyártás hibadiagnosztikája esetén használ –, a virtuális világok – amelyekhez a BMW Group például az NVIDIA Omniverse technológiájára támaszkodik – vagy az IT és a kvantum számítástechnika kulcsfontosságú témakörei. A BMW Group IT részlege 2017 óta követi nyomon és dolgozza fel az ezen a övezetben elért kutatási eredményeket, amelyeket például a QUTAC (Quantum Technology & Application Consortia) kezdeményezésbe is beépítettek. A BMW Group átfogó célja, hogy az iparági szempontból releváns alkalmazásokat piacképessé emelje.