Több mint egymilliárd forintból fejlesztett vízi navigációt és hajózás biztonságát támogató szoftvereket a Griffsoft Informatikai Zrt.

Több mint egymilliárd forintból fejlesztett földfelszíni légköri adatok mérésére és feldolgozására – először is a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására – szolgáló szoftvereket a Griffsoft Informatikai Zrt. – tájékoztatta a társaság a sajtó képviselőit.

A cég a három és fél éves projektet az ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Kft., a SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Neumann János Egyetem konzorcium keretében valósította meg 1,13 milliárd forintból, melyhez a Széchenyi 2020 program keretében 808,59 millió forint vissza nem térítendő pártfogást kapott.

A támogatott projekt két részből állt: kutatásból és fejlesztési eredménytermékekből. A kutatás alatt a földfelszíni meteorológiai adatok feldolgozásának, a mérési adatok előállításához elengedhetetlen szenzorhálózat megtervezésének, ezenkívül az adatokra épülő szolgáltatási platform megvalósításának lehetőségeit vizsgálták meg.

A fejlesztés legfőbb eredményterméke a végfelhasználók részére kifejlesztett Vize nevű alkalmazás, amin belül esély kínálkozik heterogén mérőeszközök részletes adatainak lekérésére, példának okáért szél- és hőtérkép megjelenítésére. A másik meghatározó funkciója az, hogy a felhasználó láthatja nem messze található hajókat (amelyekről használják az alkalmazást) és kikötőket, azaz a hajózás biztonságát segíti – ismertette a projekt zárórendezvényén Pénzes János, a Griffsoft Informatikai Zrt. ágazatigazgatója.

A Griffsoft Informatikai Zrt. több mint 30 éves múlttal büszkélkedhető ügyviteli szoftverfejlesztő és informatikai részvénytársaság, amelynek célkitűzése hogy személyre szabott szolgáltatásaival, különleges fejlesztéseivel szolgálja ki ügyfeleit.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Griffsoft Informatikai Zrt. tavalyi nettó árbevétele 3,39 milliárd forint volt, egy évvel ezelőtt ugyanakkor 4 milliárd forintot tett ki. A vállalat 2021-ben 652,5 millió forint, ameddig 2020-ban 617,1 millió forint nyereséggel zárt.

mti