Török hódoltság-korabeli éremleletet találtak Simontornyán

A török hódoltság elején elrejtett éremleletet találtak Simontornyán, a több mint ezerhatszáz darabos kincs nagy hányada ezüstérme, de akadnak itt Hunyadi Mátyás és Szapolyai János által veretett aranyforint is.

A múzeumnak még szeptemberben jelentették be helybeli lakosok azt, hogy egy ház udvarán a véletlennek betudhatóan bukkantak a kerámia edénybe rejtett érmékre. A kis méretű, füles korsó a talajfelszínhez közel, az oldalán feküdt.

Az éremleletet a múzeumban laboratóriumi stádiumok közt restaurátorok és régészek bontották ki numizmata részvételével; a lelet legalább 1625 érmét magába foglal – írták.

Az éremkincs túlnyomó részt magyar, osztrák és török ezüstérmékből áll, többségük, csaknem 1500 darab Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja. A lelet magába foglal pár kisebb értékű, hazai ezüst obolust, és csaknem 40 osztrák, azonkívül német területről származó ezüstveretet, passaui és salzburgi batzeneket, krajcárokat, azonfelül 100 török akcsét is. A pénzlelet legértékesebb darabja az az öt aranyforint, amelyeket utoljára helyeztek az edénybe: kettő Hunyadi Mátyás, három ugyanakkor Szapolyai János verete.

A kincset az érméken fedezhető fel legkésőbbi évszám alapján 1542 előtt nem rejthették el. A múzeum információja alapján Buda 1541-es elfoglalása és Simontornya 1545. évi eleste közt több olyan hadi esemény történt, amelyek esetén egykori tulajdonosa – valószínűleg egy gazdagabb paraszt vagy kereskedő – biztonságba kényszerült rakni vagyonát, amelyhez ellenben már nem jutott hozzá újra.

Azt is közölték, hogy az érmék értékének felbecsülése után lesz potenciál arra, hogy a lelet megtalálói megkaphassák a beszolgáltatói jutalmat. A szekszárdi múzeumba csaknem 30 év után került be újabb régészeti korú éremlelet – tették hozzá.

mti