Több mint negyven év után bukkant fel egy 17. századi ellopott falkárpit hiányzó darabja Spanyolországban

Több mint negyven év után bukkant fel egy 17. századi falkárpit hiányzó darabja, amit az Erik, a belga néven közismert műkincstolvaj lopott el egy észak-spanyolországi helység egyik templomából.

A műkereskedőként, restaurátorként, festőként és íróként is tevékenykedő tolvaj, eredeti nevén René Alphonse van den Berghe, összesen hat gobelint lopott el Castrojerizből 1980-ban, az összes Rubens tanítványának, Corneille Schutz flamand művésznek az alkotása.

A szabad művészeteket dicsőítő falikárpit-sorozatból hármat Franciaországban, egyet Belgiumban találtak meg a hatóságok még a bűncselekmény évében.

A nemzetközileg körözött műkincstolvajt 1982-ben Barcelonában tartóztatták le, ekkor bukkant fel a másik két gobelin is, egyikből viszont hiányzott egy angyalt ábrázoló darab.

A művészetek apoteózisa című alkotás kivágott részének hollétét évtizedekig homály fedte, amíg egy műkincslopásokról szóló akadémiai értekezésen dolgozó nyomozó meg nem kereste a tolvajt képviselő ügyvédet. Végül ő juttatta vissza a kárpit utolsó darabját a spanyol hatóságoknak. Elmondása alapján egykori védence a halála előtt bízta rá hagyatékának megőrzését.

Erik, a belga az ellopott műtárgyak jó részét visszaszolgáltatta, mindent összevetve három év után szabadulhatott a börtönből. 2020-ban hunyt el Málagában 80 éves korában.

mti