Tárlatvezető alkalmazás segédkezésével járható be több szombathelyi múzeum kiállítása

Multimédiás tárlatvezető alkalmazás segédkezésével nézhető meg több szombathelyi múzeum kiállítása: a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseum Savariensében, a Romkertben és a Vasi Skanzenben is hasznavehető az applikáció – tájékoztatta a nyilvánosságot a szombathelyi Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.

Tanai Ibolya közölte: az új tárlatvezető rendszert az Európai Unió hárommillió forintos vissza nem térítendő segédkezésével építette ki a múzeumi szervezet.

A Guide Now applikációt letöltve saját digitális eszközeiken, mobiltelefonjukon vagy tabletjükön át férhetnek hozzá a felkínált több száz médiatartalomhoz a vendégek, az alkalmazás használatához nincs szükség internetkapcsolatra, a rendszer WiFi-kapcsolaton át az intézmények saját belső szerveréről szolgálja ki az eszközöket.

Kiemelte, hogy a korszerű digitális tárlatvezetésnek hála a vendégek saját igényeiknek és tempójuknak megfelelően az eddigieknél sokkal személyesebb élményhez és ismeretekhez juthatnak, többet tudhatnak meg példának okáért az egyes műtárgyakról, mint pusztán a kihelyezett feliratokból, mivel az applikációban a bevezetők és összefoglalók mellett leírások, hangfelvételek, fotók is szolgálják az eligazodást és a minél teljesebb élményszerzést.

Tanai Ibolya felidézte azt, hogy múzeumi honlapjukon 2020 májusa óta 3D-s séta keretében bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, ugyanakkor a Vasi Skanzen egy része is.

Közölte még: a Nemzeti Kulturális Alap Virtuális kiállítások, mindemellett a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására című pályázatának 1,2 millió forintos támogatásából továbbfejlesztették a létező online tartalmat, képekkel, magyar és angol nyelvű szövegekkel, videókkal, 3D-s modellekkel többlet információkhoz juttatják a honlapjukat felkeresőket.

Mint megjegyezte, tagintézményeik közül a ház felújítása folytán eddig a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, de a munkálatok befejeződése után ennek pótlása is megjelenik a terveik közt.

mti