2,6 milliárd forintból modernebb lesz a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya

Csaknem 2,6 milliárd forint állami támogatásból modernebb lesz a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes létesítménye – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, a fejlesztés indítását jelző alapkőletételen a kastély díszudvarában.

György István kiemelte, hogy a fertődi kastély a kormány számra nem kizárólagosan turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és az internacionális zenei élet egyik bázisát is.

Közölte még: az épületegyüttes Európa-szerte is specifikus, pompájában, méretében és jelentőségében valószínűleg a versailles-i és a schönbrunni kastély ér fel vele.

Közölte, hogy a kastélyegyüttes a zenei világával és Joseph Haydn örökségével erős központtá vált.

Az államtitkár visszaidézte, hogy Esterházy „Fényes” Miklós révén 1766 és 1790 közt Fertődön Európa uralkodói udvarházainak pompáját és kulturális gazdagságát lehetett megtalálni.

A kormány olyan központtá kívánja tenni a következő években Eszterházát, ahol a vendégek visszacsöppenhetnek a 18. századba – mondta.

György István idézte fel, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban csaknem 60 milliárd forint keretösszegéből 18 kastély és 12 vár megújítása zajlik.

Az előző évben elkészült beruházások érdeklődői száma 35 százalékkal növekedett 2020-hoz képest – fűzte hozzá.

Nyomatékosította azt is, hogy a fejlesztések révén nemcsak megújított környezetet találnak a érdeklődők, hanem komplex turisztikai programokat is, mert a cél mindenhol az, hogy a beruházásokkal érintett területek ne csak kulturális, hanem gazdasági vonzáskörzetté is váljanak.

Barcza Attila, a Fidesz-KDNP Sopron és térsége országgyűlési képviselőjelöltje nyomatékosította: 2010 után példaértékű fejlesztések indultak a térségben, amelyekkel párhuzamosan elkezdődött Eszterháza rangjához méltó visszaemelése is a magyar és az európai turizmusban.

A nyugati szárny felújítása meghatározó eleme lesz az Esterházy-örökségnek – mondta.

Olyan mérföldkő előtt állunk, ahol el kell érnünk, hogy ugyanazon az úton tudjunk tovább haladni, ami biztosítja a térség gazdag fejlődését és előrelépését – közölte.

Egresitné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy a kastélyegyüttes Esterházy „Fényes” Miklós közben élte első fénykorát, a másodikat Cziráky Margit grófnőnek és Esterházy IV. Miklósnak köszönheti, akik a 19. és 20. század fordulóján folytatták az építkezést.

A műegyüttes harmadik fénykora ugyanakkor most valósul meg a kormány támogató döntései révén – mondta.

Idézte fel, hogy előző évben február 5-én indult el a kastély középrészének 4,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztése.

Május végén megnyitották a felújított rózsaházat, július 18-án ugyanakkor átadták a kastély nyugati szárnyának felújított földszinti részét, ahol három tárlat kapott helyet – sorolta.

Az ügyvezető nyomatékosította azt is, hogy felelősségük, kötelességük és küldetésük is egyben, hogy az együttes örökséget” a lehető legteljesebb módon ismertté tegyék.

mti, fotó: Filep István