Tizenhárom új produkcióval várja közönségét az évad esetén a Pécsi Nemzeti Színház

Tizenhárom premierrel, köztük több ősbemutatóval várja a közönséget a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2022/23-as évadban – közölte a társulat igazgatója a baranyai megyeszékhelyen tartott évadnyitó sajtótájékoztatón.

Lipics Zsolt, a színházat előző évtől vezető Jászai Mari-díjas színművész emlékezett: a tavalyi évad sikeres volt, ugyanis a koronavírus-járvány lecsengését követően telt házzal zajlottak előadásaik, ezenkívül több díjjal is bővült a teátrum 2022-ben.

Az ősszel induló évad újdonságai kapcsán az igazgató közölte: a társulathoz több művész mellett Laklóth Aladár is csatlakozik.

Vidákovics Szláven, a teátrum művészeti vezetője ismertette az évad bemutatóit: a nagyszínházban Ken Ludwig Primadonnák című bohózatát és a Chicago című musicalt, a Pécsi Balett tolmácsolásában a Zorba című táncjátékot, Funk Iván rendezésében Molnár Ferenctől Az üvegcipő című vígjátékot láthatja a nézőközönség.

Szintén a nagyszínházban mutatják be Rossini A sevillai borbély című operáját Nina Keflin rendezésében, ráadásul Euripidész Médeiáját, amit Bozsik Yvette rendez.

A kamaratermi produkciók közt folytatódik az előző évben indult – iskolai kötelező olvasmányokat alapul vevő – Ö. K. Ö. R. (Ö. sszes K. Ö. telező R. öviden): a második rész ősbemutatóját Tóth Zoltán rendezi. Ugyancsak ősbemutatóként kerül színpadra Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényének színpadi adaptációja, a Robinson! című ifjúsági darab, amit Boráros Szilárd rendez – sorolta a művészeti vezető.

A kamara műsorában két új vígjáték és egy meseopera is megjelenik: Bagó Bertalan rendezésében kerül színpadra a Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmjéből készült darab, miközben Telihay Péter rendezésében mutatják be Moliere Don Juan című művét. Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című meseoperáját Gulyás Dénes rendezi.

A teátrum stúdiótermében lesz megfigyelhető Gerhard Dorfer és Anton Zettel A monarchia utolsó hóhéra voltam című monodrámája Bodonyi József rendezésében, Stenczer Béla előadásában.

Böhm György a Pécsi Horvát Színházban Kvammen, Nag, Saegrov és Torkelsen Királyrák krumplifészekben című művét állítja színpadra.

Gulyás Dénes, a társulat Kossuth-díjas operaigazgatója hangoztatta: az általa szervezett Jancsi és Juliska című opera mérföldkőnek számít, ugyanis a produkcióban a Pécsi Tudományegyetem ének- és zeneművész hallgatói is bemutatkozhatnak.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője azt emelte ki, hogy az együttes és a Pécsi Nemzeti Színház kapcsolata az utóbbi időben a korábbiaknál is szorosabbá vált, a zenekar ennek megfelelően az alkotási folyamat tevékeny részét képezi.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett tánctársulat ügyvezetője arról szólt, hogy a Zorba reflektál a Föld aktuális történéseire, merthogy azt üzeni: nehéz szituációk, fájdalmak közepette is meg lehet találni az örömöt.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője kiemelte: az évad elején rendezik meg tizenhatodik alkalommal a Pécsi Internacionális Tánctalálkozót, amelyen szeptember 16. és 20. közt nyolc társulat előadásait láthatja a nézőközönség.

Tóth Zoltán, a teátrum drámapedagógusa a rendezésében megvalósuló, október elején színpadra kerülő Ö. K. Ö. R. II. című produkció kapcsán felelevenítette: a produkció első része jelentős elismerést aratott a fiatalok körében, így egyértelmű volt a folytatás. Idén a nézőket is segítségül hívja a munkához, mivel eldönthetik, miként végződjék a darab.

A színház produkcióiról, a jegy- és bérletvásárlási tudnivalókról a pnsz.hu, amíg az internacionális tánctalálkozó programjairól a tanctalalkozo.hu oldalon olvashatók újabb részletek.

mti