Űrtudományi továbbképzések indulnak négy magyar felsőfokú intézményben

Tizenhét magyar egyetem összefogásával négy űrtudományi szakirányú továbbképzés indul Magyarországon a UniSpace program részeként.

A UniSpace Magyarország Konzorcium koordinálásáért felelős Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a sajtó képviselőivel közölte: a kormány által elfogadott űrstratégia céljaival összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace programban négy önálló, ugyanakkor összehangolt űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson.

Az űrtechnológiai mesterek képzését a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 11 egyetemmel együttműködésben, az továbbfejlesztett táplálkozási és űregészség-tudományi mesterek képzését a Debreceni Egyetem 9 egyetemmel együttműködésben, az űrtudományi mesterek képzését az Eötvös Loránd Tudományegyetem 7 egyetemmel együttműködésben, ameddig a világűr-politikai tanácsadók képzését az NKE 10 egyetemmel együttműködésben indítja.

A UniSpace program képzései három félévesek. Az első szemeszterben a hallgatók az érintett tudományterületek alapismereteit – az űrtudomány és -technológia alapjai, űrélettan és -táplálkozás, internacionális jog és űrgazdasági alapok – sajátíthatják el. A második és harmadik szemeszter képzésenként, tudományterületenként mélyíti el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket – írták.

Az NKE-n szeptemberben induló világűrpolitikaitanácsadó-képzésről közölték: célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival. Az együttes modulra épülő két félévben levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrjogot, űrgazdaságtant, ugyanakkor sajátíthatnak el biztonság- és védelempolitikai ismereteket.

A tájékoztatás alapján a képzésre BA vagy BSC diplomával szeptember 2-áig lehet jelentkezni, a felvételi beszélgetéseket várhatóan 2022. szeptember 7-9. közt tartják.

Kitértek arra: a UniSpace Konzorcium szakmai partnerei a UniSpace programot felügyelő és irányító Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, ráadásul a konzorciumvezető NKE fenntartójaként a Miniszterelnökség.

mti