Szenzációs dinoszauruszleletet „köszönhet” Texas a rendkívüli szárazságnak

Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban található folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában.

A Dinoszaurusz-völgyi Állami Park (Dinosaur Valley State Park) információja alapján a súlyos aszály nyomán a folyómeder szárazra került több pontján is találtak a földtörténeti őskorból, hozzávetőlegesen 113 millió évvel ezelőttről származó nyomokat. Ezekből több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy élőlényhez, melynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya mindazonáltal 44 tonna – nyilatkozott a park szóvivője a CNN televíziónak.

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, melynek kifejlett példányai „csak” 4,5-5 méter magasak voltak, súlyuk mindazonáltal „mindössze” 7 tonnát nyomott.

Az ez évi nyári hónapokban tájékozott rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében látható nemzeti parkon is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat (US Drought Monitos) információi alapján múlt héten az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája.

mti