Szászhúszezer éves orrszarvú maradványaira bukkantak Szlovéniában

Egy 120 ezer éves orrszarvú maradványaira bukkantak a Koper-Divaca vasútvonal második vágányának építése esetén, így az érintett szakaszon egyelőre leállnak a munkálatok – közölte az építési munkálatokért felelős 2TDK társaság.

Az őslény maradványait feltáró ásatások három hétig tartanak ezután – tették hozzá.

A leleteket a délnyugat-szlovéniai Crni Kal közelében találták. A lelőhely egy több négyzetméteres karsztüreg, amely mindössze 10 méter mély lehet.

A felszínre került fosszíliák egy 35 centiméternél rövidebb komplex csontból, egy hosszú csontból és egy lapos csontból, illetve egy-két egy centiméteres csontdarabból állnak. A csontok törékenyek és korhadtak, de bizonyos fokig jól megőrződtek. A régészeti intézet mestereinek vizsgálatai alapján egy 120 ezer éves orrszarvú maradványiról van szó – olvasható a Primorse Novine című szlovén napilapban.

A szlovén kormány csaknem egymilliárd eurós kihangsúlyozott projektje a Koper-Divaca vasútvonal, aminek 27 kilométer hosszú szakaszán jelen pillanatban egy második vágányt építenek. A második sínpárhoz 23 összekötő utat is építenek, az egyik ilyen út nyomvonalán találták meg a leleteket egy alagút ásásánál. A munkálatok még múlt évben márciusban kezdődtek, és idén július végén fejeződnének be. A egész projektnek 2025-re kellene elkészülnie.

mti