Svájci fődíjat kapott a Post Mortem

Fődíjat nyert a Post Mortem a svájci Brugggore Horrorfilm Rendezvényen. A Bergendy Péter rendezésében, Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült kísértetfilm online nézhető a Filmio kínálatában.

A Post Mortem a közönségszavazás nyertese lett a svájci Brugg-ban április végén tartott szemlén, ennek hála kapta meg az „Eye of the Beholder” titulussal rendelkező fődíjat – közölte a Nemzeti Filmintézet a sajtó képviselőivel.

A Post Mortem legközelebb a görögországi Horrorant Filmfesztiválon versenyez, ahol a szervezők nem kizárólagosan a nyitófilmnek választották, hanem – mint írták – az évtized egyik legjobb horrorfilmjének nevezték.

A rendkívüli hangulatú Post Mortem az elmúlt másfél év legkeresettebb és legtöbb országba eladott magyar filmje. Negyvennégy seregszemlére kapott meghívást, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában több díjat nyert a leginkább közkedvelt zsánerfilm mustrákon. Határon túli forgalmazási jogait az NFI francia, olasz, német, lengyel, szlovák, török és orosz forgalmazóknak is értékesítette Európában, ugyanakkor Japánra, Dél-Koreára, Indiára, Délkelet-Ázsiára, Ausztráliára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók. A kísértetfilmet nemrég mutatták be a lett és a litván mozik.

Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó Post Mortem alkotóit előző évben a legtöbb kategóriában – operatőr, vágó, látvány, maszk – díjazta az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije.

A Szupermodern Stúdió gyártásában készült mozi producere Lajos Tamás és Köves Ábel, ötletes producere Hellebrandt Gábor volt. A Post Mortem az NFI streaming platformján, a Filmión is megfigyelhető.

mti