A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte az Év Kerékpárútja pályázatot

A Kaposvár melletti Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte meg az Év Kerékpárútja pályázat idei közönségszavazását – közölte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Centrum a sajtó képviselőivel.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében kiírt, a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Center, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11-25. közt 59 pályázatot nyújtottak be, ebből a 11 döntősre több mint 7000 publikum szavazat érkezett, a nyertes Deseda-tó körüli kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr-Pannonhalma és a Barcs-Drávatamási közti kerékpárutak előtt.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4. éjfélig, a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közti útszakasz lett a nyertes, múlt évben ugyanakkor a Poroszló és Tiszafüred közti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a publikum kedvence.

Ismertetik, hogy a Kaposvár melletti Deseda-tó kedvelt üdülő- és pihenőhely. A nyertes fejezet a település központjából indul, 4 kilométer tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés újabb 15 kilométer, melyet pihenőhelyek tarkítanak. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait lehet megfigyelni. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglehet látogatni, akárhova egy fahíd vezet át.

Kiemelték, Kaposvár idén tényleg a biciklizés fővárosa lesz, mert innen indul a Giro d’Italia kerékpárverseny harmadik része.

mti