Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni a Goethe Intézetben kialakított Dolgok Könyvtárában, amely az intézet július végéig tartó Grüne Kiste titulussal rendelkező fenntarthatósági hónapjai részeként indult útjára.

A modern indítvány négy tematikus tájon – kirándulás/piknik/szabadidő, gyerekeknek szóló szórakozás, közösségi médiaeszközök és csináld magad – szolgáltat termékeket, amelyeket hét napra lehet olvasókártyával kölcsönözni. A projekt kísérleti jelleggel indult és egyelőre a fenntarthatósági hónapok ideje alatt funkcionál, ugyanakkor, ha sok lesz az érdeklődő, később tervezik a kínálat bővítését – hangzott el a budapesti sajtótájékoztatón.

A fenntarthatóság nemzetközileg jelentős, az emberiség egészét érintő téma, amely mint minden jókora kérdés a kultúrával és a művészetekkel is összhangban van – nyomatékosította Evelin Hust intézetigazgató.

Németországban már régóta funkcionáló szolgáltatás a Dolgok Könyvtára, ahol könyvek helyett használati tárgyakat lehet kölcsönözni, mindent összevetve a ritkán használt tárgyakat nem kell mindenkinek megvásárolnia. Ez környezetkímélő szolgáltatás, amely csökkenti a fogyasztás mértékét is – mondta.

Kiemelte, hogy a fenntarthatósági események a Grüne Kiste nevet kapták, amely szimbolikus jelentéssel bír. Hosszú ideje létező szolgáltatás Németországban Grüne Kiste, ahol fenntartható gazdaságok ajánlják fel szezonális termékeit. Ezek egy zöld dobozba kerülnek receptekkel egyesült erővel és mindent összevetve juttatják el az emberekhez. „Mi is recepteket kínálunk fel, hogy miként lehet a környezetünkkel jobban törődni, mit tudunk tenni a szeméttel, hogyan lehet takarékoskodni és ezzel kevesebb szemetet termelni és hogyan lehet a szemétből művészet” – indokolta.

A találkozón bemutatták Anda Kata Felhőtlen zöld című installációját, amely újrahasznosított anyagokból készült, ezt egy könyvkiállítás egészíti ki a fenntarthatóság témájában. Mindezek mellett gyerekeknek és felnőtteknek szóló workshopok is várják az érdeklődőket, akik többek között használt alapanyagokból hozhatnak létre új tárgyakat.

mti