Római kori szentélyt fedeztek fel önkéntes régészek Hollandiában

Önkéntes régészek egy rendhagyóan jó állapotban fennmaradt római kori szentélyt tártak fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében – közölte a holland kulturális örökségvédelmi hivatal.

A Dutchnews holland hírportál beszámolója alapján önkéntesek előző évtől végeznek feltárásokat a 2021-ben az UNESCO világörökség listájára került római limes közelében fekvő település mellett.

Noha nagyszámú római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum, melyet a Római Birodalom közben, az 1. és a 4. század közt használtak – olvasható a közleményben.

Ezelőtt más római szentélyek maradványait is feltárták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan kiemelkedő leletanyaggal, mint a Herwen-Hemelingben most kiásott templomkomplexum.

A régészek egyedi, eltérő isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket és nagyon sok műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben, mindemellett feliratos oltárokat ástak ki, bálványok maradványait, domborműveket is felfedeztek.

A szentélyt főleg katonák használhatták, erről cserépbélyegzők, mindemellett lószerszámok és lándzsahegyek árulkodnak. A beszámoló alapján a fogadalmi kövek majdnem pompásan megmaradtak, rajtuk a feliratok is olvashatók.

Különlegeségnek számít a szakemberek alapján rituális tisztálkodásra használt kút felfedezése is, amelyiknek lépcsők vezetnek a mélyébe. A benne talált fogadalmi kövek és érmék felirata alapján a leletek a Kr. u. 220-230 közti időszakból származnak.

A leletek tekintélyes hányadát június 24-től a nijmegeni Valkhof Múzeumban állítják ezután ki az információ alapján.

mti