Huawei: csaknem száz megawattnyi energiatárolóra van szükség a következő években a magyar napelemes célok eléréshez

Az energiatárolás mihamarabbi globális alkalmazására van szükség Magyarországon ahhoz, hogy teljesíthetők legyenek az állam 2030-ra kitűzött napelemes célszámai – hangzott el a Tech4Green – Digital Power Summit zöldtechnológiai szimpóziumon. A Huawei Technologies Hungary információi alapján az ipari és a lakossági szegmensben is permanensen nő a telepített erőművek teljesítménye, idén ugyanakkor új övezetben indult meg a napelemes boom: az energiaárak emelkedése folytán szignifikánsan megugrik a kereslet a napelemes energiatárolás iránt.

A Huawei Tech4Green – Digital Power Summit szimpóziumon a kormányzati, az ipari, azonkívül a akadémiai élet meghatározó szereplői járták körül a megújuló energiák piacának kérdéskörét, és vitatták meg a modern műszaki megoldás egyre hangsúlyosabb szerepét és lehetőségeit a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság és az energiatermelés és -tárolás területén.

„A sikeres energiapolitika ugyanabban az időben juttatja érvényre az ellátásbiztonság, a megfizethető árak és a fenntarthatóság szempontjait. E gyakran egymással ellenkező elvárások egyensúlyának megtalálása érdekében a kormány a modern kihívások fényében felülvizsgálja a Nemzeti Energiastratégiát. Távlatos törekvéseink változatlanok, 2050-es határidővel a klímasemlegesség elérésére törekszünk. Terveink alapján a következő évtized elejére az egész fogyasztás legalább 21 százaléka megújuló energiaforrásból származik ezután. 2030 után a felhasználás 2005-ös értéket meghaladó növekedése csak karbonsemleges megoldásokkal fedezhető” – közölte a szimpóziumon Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A következő években 100 megawattos nagyságrendű energiatárolási kapacitás kiépítésére lenne szükség Magyarországon ahhoz, hogy az elmúlt időszak ütemében folytatódhassanak a korszerű napelemes beruházások, és elérhető legyen a 2030-ra kitűzött 6 GW-os magyar napelemes célszám. A naperőművek okozta egyre megterhelőbb hálózati ingadozást tudniillik az energiatárolással lehet kiegyensúlyozni, hosszabb távon ez az egyik kulcsa a háztartások, szervezetek megújulókra való áttérésének is. A modern műszaki megoldás elérhető, ellenben újabb szabályozási változások és ösztönzők lennének szükségesek ahhoz, hogy a rendszerszintű szolgáltatások piacára – az internacionális mintákhoz hasonlóan – az energiatárolók is beléphessenek és rentábilisan működhessenek. Az energia helyben tárolása nemcsak a hálózati stabilitás folytán lenne üdvös, az erőművek tulajdonosai részére is kiszámíthatóbbá tenné, mikor mennyi áramot táplálnak be a hálózatba.

„A technológiával már rendelkezünk, ezt a jogi, a piaci és az energiakereskedelmi szabályozás is előbb-utóbb követni fogja. Nem a napelemes célokon kell változtatni, hanem olyan rendszert és szabályozói környezetet kell teremteni, ami kínálja a már létező modern műszaki megoldások integrálását” – mondta Radoslaw Kedzia, a Huawei Technologies észak-, kelet-közép-európai régiójának elnökhelyettese.

Új szegmensben indul el a napelemes boom

Az energiatárolás azért is kulcsfontosságú, mert a piaci-felhasználói igény óriási, a vártnál sokkal gyorsabb ütemben bővül a magyar napelemes kapacitás, míg a rendszer rugalmassága nem javult. Az előző években mind az ipari méretű erőművek tekintetében, mind a lakossági szegmensben állandóan növekedett az erőművek teljesítménye. A Huawei információi alapján négy-öt évvel ezelőtt az 500 kilowatt teljesítményű erőművek voltak a leginkább közkedveltek ipari felhasználásra, idén már 50 megawattosak épülnek, akár 100 hektárt meghaladó tartományban. A lakosság körében hasonló a helyzet: múlt évben a legkeresettebbek már a 10 kW-os inverterrel szerelt rendszerek voltak, miközben egy évvel ezelőtt a 6-8 kW-osak.

Az energiaárak drasztikus növekedése okán 2022-ben a kereskedelmi-vállalkozói szegmensben is két-háromszorosára nőhet a kereslet a tavalyi évhez képest. A napelemes rendszer egyre mutatósabb befektetés a vállalkozások költségvetésében, miközben ezelőtt az intézmények pályáztak forrásokra, s abból fejlesztettek, most a termelési, gyártási és szolgáltatási iparág területén akár saját erőből is mind megnövekedtek a napelemes beruházások.

Kaderják Péter, a Magyar Akku Szövetség ügyvezetője előadásában ugyancsak a hálózati energiatárolás jelentőségét nyomatékosította: „Az energiatárolás a zöld átállás kulcsfontosságú technológiája, melynek részeként az akkumulátoros energiatárolás, emellett a hozzá kapcsolódó iparági befektetések az elmúlt időszakban nagymértékű növekedésnek indultak hazánkban. A újabb fejlődéshez és az alkalmas ipari teljesítmény fenntartásához viszont a helyi gyártás és összeszerelés mellett szintúgy törekedni kell a magyar fejlesztésű termékekre. A megújuló energia rendszerek – legyen szó ipari, háztartási, közlekedési felhasználásról – roppant módon dinamikusan fejlődő szegmensek, és a kapacitás biztosítása, emellett a rugalmasság fejlesztése érdekében az elkövetkezendő időszakokban nagyfokú összegű pályázati segedelem előrejelezhető konkrétan energiatárolók létesítésére.” Az ügyvezető üdvözölte, hogy a Huawei a szervezet alapító tagja volt, s máig az egyedüli, mind a napelemes invertertechnológiában, mind az energiatárolás technológiájában jártas multi a szövetségben.

Az MI és a felhő-számítástechnika nyújt támogatást az önfenntartó energiagazdálkodásban

A lakossági napelemes piacon lényegesen megnőtt a kereslet az úgynevezett hibrid inverterek iránt. Ezek azok a szerkezetek, amelyekhez már napelemes energiatárolót is lehet csatlakoztatni. A háztartások tekintetében egyre kézzelfoghatóbb az igény az önfenntartásra, a rendszereket sokan már eleve úgy tervezik, hogy azok később bővíthetők legyenek. Aki ma még csak a villanyáram-fogyasztását fedezi napelemes energiából, az már gondol arra, hogy az elkövetkezendő időszakokban a fűtéséhez, vagy egy-két éven belül akár az elektromos gépkocsijának a töltéséhez is magának termeli meg az energiát. A háztartások önellátásra való áttérését a modern műszaki megoldás is nagyban segítheti. Példának okáért a Huawei legfrissebb, mesterséges intelligenciára (MI) és felhőre épülő okos napelemes energiamenedzsment szolgáltatása a háztartás energiaigénye, fogyasztása, a hálózati információk, az aktuális és gyanítható időjárás alapján menedzselhetővé teszi az energiafelhasználást, és számítási műveletekkel nyújt támogatást abban, hogy a lehető a legoptimálisabb időpontban használják fel az energiát (példának okáért akkor töltsék az e-autót, mikor is a legolcsóbb).

Digitalizáció és zöldítés kéz a kézben

A modern, fejlett modern műszaki megoldások használata ennek értelmében a karbonsemlegesség elérésének és a fenntartható gazdasági növekedésnek az egyik sarokköve. Továbbá legalább annyira releváns, hogy maga az infokommunikációs szektor is zöldtechnológiára épüljön. A szervezetek digitális átállását hajtó új modern műszaki megoldások – az 5G, a virtuális és kiterjesztett valóságra épülő alkalmazások, IoT berendezések – folytán jelentős léptékben nő az adatigény. Nő az adatközpontok és a szerkezetek száma, ami helyi szinten sokkal több energiát kíván. „Az infokommunikációs szektor a saját zöldítése révén kulcsszerepet játszhat abban is, hogy más ipari ágazatok felgyorsítsák átalakulási folyamatukat a magasabb szintű digitalizáció és az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás felé – mondta Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatásokért felelős vezetője.”

5G-bázisállomás, ami maga is energiát termel

Az IKT-ágazat zöldítésének egyik eszményi példája Magyarországon a Vantage Towers toronyvállalat közelmúltban elindult, átlag fölötti energiahatékonysági projektje, amely közel 2000 magyarországi bázisállomást érinthet az elkövetkezendő időszakokban. Első lépéseként a cég két – egy váci és egy solymári – bázisállomásának energiarendszerét korszerűsítette a Huawei nagy tudású napelemes megoldásával.

„A korszerűsítésnek hála ezek a berendezéseink energetikai szempontból önellátóvá váltak, azaz nemcsak megújuló energiával működnek, hanem pompás időjárás során többletenergiát állítanak elő. Az összes, az 5G mobilhálózatokat is kiszolgáló berendezés a szokásoknak megfelelő technológiákhoz képest, kétszeres energiát takarít meg minden évben, mint egy magyar háztartás éves átlagfogyasztása, és továbbá képes annyi energiát termelni pluszban, amely két háztartás éves fogyasztását is el tudná látni” – közölte Dr. Budai J. Gergő, a Vantage Towers Magyarország elnök-vezérigazgatója a szimpóziumon. – „Ez szemléletes példája annak, hogy az infokommunikációs modern műszaki megoldás hogyan tesz azért, hogy egy fenntarthatóbb világban élhessünk.”

A Huawei Digital Power Solutions megoldásait a Föld nagyon sok országában és régiókban is alkalmazzák, hogy segítsenek csökkenteni szén-dioxid-lábnyomot, javítani az energiahatékonyságot, és végső soron környezetbaráttá tenni a telefonhívásokat és az internethasználatot.