Shakespeare első fóliója 2,4 millió dollárért kelt el New Yorkban

William Shakespeare 400 évvel ezelőtt kiadott első fóliójának egyik példánya 2,4 millió dollárért (940 millió forintért) kelt el a Sotheby’s New York-i árverésén – számolt be róla a BBC News.

A Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című kötetet 1623-ban adták ki. A könyv a bárd 36 színdarabját magába foglalja. A gyűjteményes kötet kiadását Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő. Noha Shakespeare művei közül 18-at már ezelőtt is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából újabb húsz művének és értékes forrásszövege az ezelőtt publikáltaknak is.

Az aukción az angol irodalom legnélkülözhetetlenebb köteteként emlegetett drámagyűjteményt hét évvel az író halála után adták ki. A könyvben Shakespeare portréja, ráadásul Ben Johnson és egyéb szerzők méltatása is megjelenik.

Az első fólió 750 példányban készült, amelyből 232 maradt fenn a Sotheby’s információja alapján. Az árverésre bocsátott darab a magánkézben található húsz kötet egyike, a többi példányt múzeumok és könyvtárak őrzik.

Az első fólió egyik példánya 2020 októberében kis híján 10 millió dollárért, korábbi árfolyamon hárommilliárd forintért kelt el a Christie’s New York-i aukcióján.

mti