A virtuális valóság hozzájárulásával választottak szét egy brazil sziámi ikerpárt

A brazíliai Rio de Janeiróban a virtuális valóság (VR) támogatásával, a londoni Great Ormond Street kórház vezérlésével választottak szét egy hároméves sziámi ikerpárt, ami az operációt vezető sebész alapján legalább akkora teljesítmény, mintha „az ember a Marson járna” – számolt be róla a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Bernardo és Arthur Limát negyedik születésnapjukhoz egyre közelebb, két és fél éven át tartó orvosi vizsgálat és hét műtét után választották szét. A brazil ikerpár – akik azon ritka sziámi ikrek közé tartoznak, akiknek nem kizárólagosan testrészeik, hanem az agyuk is összenőtt (craniopagus ikrek) – utolsó, 27 órás műtétje után négy nappal találkozott újból, s egymás kezét fogva, egészségesen pihentek.

Noor ul Owase Jeelani kasmíri-brit sebész, aki virtuális valóság révén, fejhallgatóval és szemüveggel a fején vezette a Rio de Janeiró-i műtétet, „űrkorszakinak” nevezte az operációt.

A műtét – ahol összesen csaknem százan voltak ott – az egyik legbonyolultabb szétválasztási eljárások közé sorolható, ez volt merthogy az első olyan beavatkozás, amit két állam orvosai a VR hozzájárulásával hajtottak végre.

Jeelani a PA hírügynökségnek nyilatkozva hangoztatta: a 27 órás műtét alatt mindössze négy, tizenöt perces szünetet tartott, mikor is evett és ivott valamennyit. A sebész alapján „csodálatos volt látni a család mérhetetlen boldogságát” a műtét után.

A VR-eljárás Jeelani szemében „bámulatos” volt: „óriási dolog látni (a test) anatómiáját és végrehajtani a műtétet még azelőtt, hogy veszélynek tennénk ki a gyerekeket” – mondta, s kijelentette még: „képzelhetik, milyen megnyugtató ez a sebészek részére”.

A sebészorvos elárulta, hogy az ikrek szétválasztására tett korábbi kísérletek folytán meglehetősen nyugtalan volt a kockázatos eljárás okán.

Az ikrekkel munkálkodó orvosi csapat CT- és MRI-felvételek alapján hónapokon át gyakorolt az operációra készülve. Jeelani doktor beszámolója alapján a beavatkozás után az ikerpár mindkét tagjának magas vérnyomása és pulzusa volt, egészen addig, amíg négy nap elteltével ismételten egyesült erővel nem lehettek.

„Az ikrek szülei két és fél éve jöttek Rióba és kérték a segítségünket, akkortól fogva már ők is a kórházi családunk részévé váltak. Örülünk, hogy ilyen jól sikerült a műtét” – nyilatkozott Gabriel Mudarrej, aki Jeelani segítségére volt az operáció alatt, és aki a műtétet végző kórház gyermeksebészetének vezetője.

Bernardo és Arthur a legidősebb craniopagus ikerpár, akiket sikeresen szét tudtak választani.

A Jeelani sebészorvos által hozott létre Gemini Untwined (ikrek szétválasztva) nevű alapítvány már a hatodik alkalommal segítette elő sziámi ikrek szétválasztását. Az alapítvány alapján – melynek segédkezésével Jeelani már pakisztáni, szudáni, izraeli és török sziámi ikreket is sikeresen szétválasztott – 60 ezer születésből egyszer jönnek világra sziámi ikrek, és mindössze öt százalékuk olyan, akiknek az agyuk növekedett össze.

mti