Korszerűsödött a világörökség részét képező Ókeresztény Mauzóleum Pécsen

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással járó európai uniós pályázat részeként valósították meg.

Csúcs Zoltán, a beruházó Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója a átadóünnepségen hangoztatta: a csaknem 284 millió forintba kerülő munkálatok alatt új, korszerű fogadóépületet emeltek a római kori mauzóleum fölé, a könnyebb megközelíthetőség érdekében tereprendezést hajtottak végre és modernizálták a műemlék gépészetét.

A vezérigazgató elmondta továbbá, hogy a pécsi székesegyháztól délre, a Szent István tér sarkán elhelyezkedő Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója mellett a 2017-ben elnyert pályázat keretében másik két pécsi világörökségi színtér is korszerűbb lesz hamarosan.

A Cella Septichora, azaz a járófelszínen üvegtetővel fedett hétkaréjos temetkezési alkotmány egész gépészete korszerűbb lesz, gondoskodnak a szigetelési feladatok elvégzéséről, miközben a pécsi Apáca utca 8. szám alatti örökségvédelmi építmény védelmét is elvégzik a forrásból.

Zag Gábor (DK), Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a mauzóleum kulturális, történelmi és turisztikai szempontból is kiemelkedően kardinális települési színtér, bemutathatóságának fejlesztése így kulcskérdés volt.

Hummel Márk, a fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője idézte fel: Pécs római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében roppantul multifunkcionálisan és összetetten szemlélteti a római birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

A Világörökség Bizottság értékelése alapján a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is megismételhetetlen bizonyítékai egy speciális történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összekapcsolja a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, amellett nagyobb méretű temetői építmény bukkant fel. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami fokozza egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően az ezelőtt már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, így várja az érdeklődőket föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. A kíváncsiskodók a falképeken át nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy a modern vallás nem sokkal elterjedése után milyen lenyűgöző művészeti alkotásokat inspirált.

mti