Rangos elismerést nyert el az LG ultramodern amerikai háztartásigép-gyára

Az LG Electronics (LG) háztartási masinákat gyártó üzemét az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum (WEF) a planéta talán vezető, ún. világítótorony minősítésű gyárává (Lighthouse Factory) választotta.

A Tennessee állambeli Clarksville-ben látható, egymillió négyzetméteres létesítmény – az LG díjnyertes mosó- és szárítógépeinek amerikai gyártóbázisa – az iparág első olyan háztartásigép-üzeme az USA-ban, amely csatlakozott a WEF átfogó hálózatához. Ez a cég második Lighthouse Factory minősítésű gyára, a dél-koreai Csangvonban felfedezhető LG Smart Park után, amit múlt évben választott ki a WEF.

A Lighthouse Factory minősítést a WEF a gyártás jövőjének alakításában játszott szerepért, mitöbb a dolgok internetének (IoT), a big data megoldásoknak, a mesterséges intelligenciának (AI), a robotikai megoldásoknak és a negyedik ipari forradalom másfajta technológiáinak integrálásáért ítéli oda a Föld legjelentősebb üzemeinek. A WEF 2018 óta minden évben kétszer választja ki és veszi fel hálózatába a minősítési követelményeknek alkalmazható gyárakat.

Az LG világszínvonalú, automatizált tennesseei gyárában olyan fejlett digitális technológiákat alkalmaznak, mint a mesterséges intelligencia, a big data, ezenfelül az IoT és robotikai megoldások. A 2018 végén elkészült létesítményben jelen pillanatban három gyártósor funkcionál elöl- és felültöltős mosógépek és szárítógépek előállítására. Évi 1,2 millió mosógép és 600 000 szárítógép legyártására alkalmas kapacitásával a 900 főt foglalkoztató létesítmény proaktívan, helyben reagál a változó észak-amerikai keresletre.

A teljesen integrált, áramvonalasított termelési folyamat eredménye, hogy az ügyfelek időben, folyamatosan kifogástalan termékeket kapnak kézhez. Az LG az összes gyártósort úgy formált ki, hogy az egy új modell egész gyártási folyamatát elvégezze az alkatrészek gyártásától az összeszerelésen át a csomagolásig. A létesítményben mindezeken túl minden gyártósoron szigorú minőségügyi feltételek vannak érvényben, amelyek az alkatrészektől a késztermékekig garantálják a magas színvonalat.

Az LG tennesseei gyárában teljesen automatizált logisztikai rendszer funkcionál: az üzemben 166 előre beprogramozott, önműködő jármű szállítja a helyükre az alkatrészeket – a létesítményben háromszor annyi ilyen robot dolgozik, mint az LG Smart Parkban. E robotok még, hogy javítják az általános termelékenységet, felszabadítják az emberi erőforrást más, lényegesebb feladatokra.

Az alkatrészgyártás, példának okáért a fémsajtolás, a műanyag-fröccsöntés és a festés integrálásával – beleértve az LG saját okos fröccsöntő rendszerének alkalmazását is – a társaság 21 százalékkal növelte az alkatrésztermelés hatékonyságát. Az üzem egy fejlett érzékelőrendszer segédkezésével mindemellett előre felismeri a lehetséges termelési problémákat és reagál is azokra. A mosógépek teljesítményét precízen előrejelző, adatalapú AI-technológia alkalmazásával a tesztek száma és a tesztelés alatt felhasznált energia 22 százalékkal mérséklődött, amíg a minőségoptimalizálás révén a hibaarány több mint 61 százalékkal esett vissza.

Az üzem a munkahelyi biztonságot és a működési hatékonyságot is maximalizálja úgy, hogy robotokat használ a bonyolult, potenciálisan veszélyes feladatokhoz, példaként a nehéz alkatrészek összeszereléséhez és emeléséhez, továbbá a hegesztéshez.

A hatékonyság újabb javítása érdekében az LG azt tervezi, hogy az év második felében 5G hálózatot telepít az egész létesítményben, hogy a stabil, megszakítás nélküli kommunikáció révén az automatizált járművek gyorsabban és pontosabban tudják szállítani az alapanyagokat. Az LG mindemellett automatizált mobil robotok bevezetését is tervezi, amelyek kényelmesen navigálnak ezután a kiterjedt komplexumban, tovább erősítve a logisztikai rendszert.

Az LG fenntarthatóság iránti elkötelezettsége az egész tennesseei gyárban előbukkan, amely már 2022-ben teljesen átállt a megújuló energiaforrások használatára. Az üzem nagy hatékonyságú közmű-infrastruktúrát is használ, amely az LG háztartási gépezetek gyártásához elengedhetetlen áramot, gőzt és hőt a társaság fejlett épület-energiaszabályozási megoldásának (BECON) támogatásával biztosítja.

„Az LG Smart Park mellett az LG tennesseei gyára is erősíti vezető szerepünket a gyártóüzemek fejlett, futurisztikus központokká történő átalakításában azzal, hogy a legforradalmibb technológiákat alkalmazza” – mondta Lyu Jae-cheol, az LG háztartásigép- és légkondicionáló üzletágának elnöke. „A Lighthouse Factory státusz jól példázza az LG elkötelezettségét mindemellett, hogy egyéni igényeknek megfelelő gyártási újítások révén egyéni vásárlói élményt nyújtson.”