Prezentáció nyílt a Dunakanyar hajóforgalmáról Neszmélyen

Budapestiek a Dunán – Utazások a Dunakanyarba címmel nyílt tárlat a neszmélyi Hajóskanzenben a két világháború közti hajóforgalomról.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hajómodelljein, emellett archív felvételek és korabeli eszközök hozzájárulásával elevenedik meg a főváros és Esztergom közti hajójáratok története – mondta a tárlat megnyitóján a múzeum főigazgató-helyettese.

Zsigmond Gábor közölte még, az útvonalon jól rendezett és sűrű forgalomban ugyanabban az időben jártak kiránduló- és kofahajók, amelyen a Dunakanyar kistermelői vittek árut a főváros piacaira, ezáltal olykor a legkülönfélébb társadalmi rétegekből állhatott egy hajó utazóközönsége.

A jövőre 150 éves Zoltán lapátkerekes gőzhajó belső terében felszerelt, október 31-ig megfigyelhető kiállítás a hajópadlóra fektetett térkép hozzájárulásával járható be. A hajómodelleken és a tárgyi emlékeken túl ezelőtt nem publikált fotók, illetve a múzeumban előző évben digitalizált hajózástörténeti archívum képei mutatják be a Dunakanyarba tett kirándulások hangulatát.

A magyar folyami és tengerhajózás emlékeit összegyűjtő neszmélyi Hajóskanzent a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány tartja fent. Ezelőtt itt állomásozott a Lajta megjelenítő, a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből, amely most felújítva a Parlament előtt megfigyelhető.

A flottához tartozik az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó, a Zoltán lapátkerekes gőzhajó, továbbá a Vöcsök szárnyashajó. Felújításra vár a lapátkerekes Petőfi gőzös, mindemellett az egykor a Balatonon szolgálatot teljesítő Beloiannisz.

mti, Fotó: Bodnár Boglárka