Az óriáscsecsemő című bábopera bemutatójára készül a Kolibri Színház

Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperájának ősbemutatójára készül a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház az Armel operafesztivállal együttműködésben. A produkció Bécsben július 3-án, Budapesten július 6-án és 7-én érzékelhető.

Vajda Gergely zeneszerző-karmester Déry Tibor Az óriáscsecsemő című avantgárd színművéből írt báboperát, amelyiknek ősbemutatóját Novák János rendezi – olvasható a színház közleményében.

Mint írják, a produkcióban a versenyszereplő Agathe de Courcy francia mezzoszoprán az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében érzékelhető, a címszerepet Philipp György, az Apát Ambrus Ákos, Nikodémoszt Csapó József játssza. Az énekes-bábos szerepeket a Kolibri Színház bábművészei formálják. Az előadás látványvilágát és a bábokat Orosz Klaudia tervezte.

Az óriáscsecsemő című bábopera szövegkönyvét Déry Tibor színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta.

Az opera elején egy szülőszobában vagyunk. Egy asszony vajúdik. Megszületik az Óriáscsecsemő. Az anya belehal a szülésbe. A gyermek átlagon felül erős, okos és óriási. Vajda Gergely operájában egy férfi életének állomásait kísérjük végig a csecsemőkortól a felnőtté érésig. A történetben kitüntetett szerepet játszanak az elvek, az érzelmek és a nők. „Mi az élet értelme? Kire bízzuk a sorsunkat, kinek a tanácsait kövessük? A Nő megfejthetetlen rejtelem? Mi a szeretet, a szerelem, a pénz, a társadalom és a kötelesség?” – ezeket a kérdéseket teszik fel a produkció alkotói.

Az óriáscsecsemő bemutatóját az Armel Opera Festival keretében a bécsi MuTh Színházban tartják július 3-án. A magyarországi előadásokat július 6-án és 7-én a fővárosi Operettszínház Raktárszínházában láthatja a nagyérdemű.

Az énekesekre és bábokra írt művet 14 éven felüli fiataloknak és felnőtteknek ajánlják.

Az előadásban Alexics Rita, Fehér Dániel, Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Ruszina Szabolcs, Szívós Károly, Tisza Bea és Török Ági játszik. A koreográfus Lakatos János, a szcenikus Farkas István. Az előadás közreműködői közt van Ittzés Gergely (fuvola), Seleljo Erzsébet (szaxofon), Szalóky Balázs (trombita), Baja Mónika (keyboard), Kiss Helga (ütőhangszerek), Deli Zsolt (harmonika), Kruppa Bálint (hegedű), Fejérvári János (brácsa) és Antonio Casagrande (bőgő).

Az Armel Opera Festivalnak július 1. és 5. közt a fővárosi Müpa és a bécsi MuTh Színház házigazdája. Az esemény keretében négy korunkbeli szerző műve mellett egy Gluck-operát mutatnak be.

mti