A kolozsvári magyar színház Ibsen-előadása lett a legjobb a POSZT-on

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjának színpadra állítása lett a legjobb előadás a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelyiknek díjait a fesztivált záró gálaesten adományozták Pécsen, a Kodály Központban.

A szakmai zsűri által legjobb előadásnak ítélt produkció még két díjat kapott, a Rebekka Westet formáló Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el – közölték a szervezők.

A legjobb rendezésért odaítélhető elismerést Székely Kriszta, a fővárosi Katona József Színház Kaukázusi krétakör című darab rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot formáló Szemenyei János lett.

Elismerték a legjobb harminc év alatti női színészi teljesítményt is, a díjat Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze érdemelte ki Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és térhasználatért, ezenfelül Kozma András a legjobb dramaturgi munkáért járó díját is.

A versenyben Danilo Kis-darabbal részt vevő Újvidéki Színház két elismerésben részesült: a Borisz Davidovics síremléke című előadásé lett a legjobb társulati összjáték, Marjan Necaké mindazonáltal a legjobb színházi zene díja.

A legjobb jelmezért járó elismerést Terjedelmes Fruzsina, a Katona József Színház Kaukázusi krétakörének és a Radnóti Színház III. Richárdjának jelmeztervezője kapta, a legjobb fényterv díját a zsűri az ugyancsak a III. Richárdban közreműködő Baumgartner Sándornak ítélte oda.

A szervezők információja alapján a háromtagú színészzsűrinek a legjobb női alakításért járó elismerését Pálmai Anna, a fővárosi Katona József Színház színésze, a Kaukázusi krétakör női főszereplője kapta, a legjobb férfi alakításért odaítélhető elismerést a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház művésze, Horváth László Attila érdemelte ki. A közönségzsűri ugyancsak a nyíregyházai társulat által színre vitt László Miklós-komédiának, az Illatszertárnak ítélte oda különdíját.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapta a teátrum Kaukázusi krétakör-előadásában nyújtott alakításáért, a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja, amit az ez évi nyílt fórum – felolvasó színház – legjobb színművének ítéltek meg, Oláh-Horváth Sára Lenni vagy nem című darabjáé lett.

A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy fővárosi, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József hozzájárulásával.

A kilencnapos találkozón a versenyprogram mellett több mint száz esemény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és újabb színházi előadások várták az érdeklődőket.

MTI