Forgatást és filmszemlét támogat a médiatanács

Kitelepítéseket feldolgozó dokumentumfilmhez készülő felvételek készítését patronálja, ezenfelül pénzdíjat ajánl fel a IV. Magyar Jellegzetes Független Filmszemlén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte az NMHH kommunikációs igazgatóságának sajtótájékoztatóján.

Az információ alapján a médiatanács e heti ülésén úgy döntött, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatán Sellei Ábel Vendvidék című, az 1951-es kitelepítéseket feldolgozó dokumentumfilmjéhez készülő felvételek elkészítését patronálja másfél millió forinttal. A nyertesnek vállalnia kell, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal pályázik az Ember Judit-pályázat következő fordulójára – tették hozzá.

A tanács arról is döntött, hogy félmillió forint pénzdíjat ajánl fel a IV. Magyar Kivételes Független Filmszemle nagydíját elnyerő alkotónak. A rendezvényt a Magyar Sajátos Mozgókép Egyesület (MSMKE) rendezi, a szemlére értelmi fogyatékossággal, autizmussal élő szerzők és szociális övezetben dolgozók filmjeit, tetejébe sérült emberek életét bemutató alkotásokat lehet nevezni szeptember 17-ig. A szemlét október 24. és 25. közt rendezik meg Budapesten, újabb részletek az MSMKE honlapján vannak – olvasható a közleményben.