Idén is megrendezik az Elekiek Világtalálkozóját

A magyar, sváb, szlovák és román barátság jegyében rendezik meg augusztus 3. és 5. közt a XIV. Elekiek Világtalálkozóját, amelyen koncertek, hagyományőrző programok és folklórbemutató is számít a nagyközönségre.

A találkozó hintós bevonulással kezdődik, ezután Pluhár László, Elek település polgármestere és Thorsten Wozniak, a delegáció vezetője mond beszédet. A Csorvási Fúvószenekar ünnepi koncertet ad, este Antóni Józsi, Galambos Lajcsi és a 3+2 mulattatja a résztvevőket a szokásos román bál mellett – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

Ökumenikus szentmisével indul az esemény másnapi programja, ezután Pluhár László polgármester és Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke mond beszédet a Kiűzetési Emlékműnél, Elek és Laudenbach települések képviselői mindazonáltal aláírják a testvérvárosi megállapodást. A Laudenbach téri nagyszínpadon a Kacagó Bábszínház, a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar és helyi előadók műsorai várják a közönséget. Délután fellép Sztojka Tibi, Ónodi János és Keresztes Ildikó, a koncertek után retró diszkót rendeznek.

Augusztus 5-én a római katolikus szentmisét követően Bodrogközy Rita interaktív gyermekműsora, Python Magic Show és nemzetiségi műsorok várják az érdeklődőket. Fellép a Botorka Tánccsoport, az Ottlakai Ifjúsági Tánccsoport és a Román Hagyományőrző Egyesület. Délután átadják az Elekért érdemérmet, köszöntik a település legidősebb és legifjabb lakóját és megvendégelik a közönséget a település tortájával. Ezt követően a néptáncé lesz a főszerep: folklórbemutatóval érkezik a Komlós Táncegyüttes, a Tótkomlósi Mandolin Zenekar, a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes és az Elek Táncegyüttes. Este a Dirty Slippers és Freddie ad koncertet, a parádé zárásaként lézershow és tűzzsonglőr-bemutató lesz. Az esemény programjai ingyenesek.

MTI