Országszerte 24 településben szerveznek programokat a régészet napján

Országszerte 24 településben szerveznek programokat a régészet napja alkalmából. Május 26-án, szombaton múzeumok, egyetemek és kutatóintézetek nyitják meg raktáraikat a kíváncsiskodók előtt, akiket nagyon sok helyszínen ismeretterjesztő előadások, filmvetítések, kézműves, gasztronómiai és zenei programok is várnak.

A Magyar Régész Szövetség információja alapján első alkalommal a fővárosi intézmények együttes „régészeti fesztivállal” is készülnek az alkalomra, az egész napos rendezvénynek az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új objektuma, a Emberi Tudományok Kutatóháza ad ezután otthont.

Mint írják, az ez évi régészet napja középpontjában az egyéni sorsok állnak. Az előadásokon és foglalkozásokon éppúgy megelevenednek a múlt meghatározó alakjai, királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők, mint a névtelenség homályába veszett személyiségei. A régészet, a legfrissebb antropológiai és genetikai vizsgálatoknak hála merthogy napjainkban már az írásos források előtti időszakok hőseinek élettörténetét is meg lehet ismerni.

Tatabányán egy nemrégiben feltárt jellegzetes rézkori sír ölelkező emberpárjának történetét göngyölíthetik fel a kíváncsiskodók, amíg az MTA Emberi Tudományok Kutatóházában varázslókkal, rabszolgákkal és egy kitépett nyelvű nimfával találkozhatnak, hírneves antropológusok segédkezésével mindazonáltal megtanulhatják a nemmeghatározás és az életkorbecslés fortélyait.

Zalaegerszegen és Budapesten római sírköveket bírnak szóra a régészek, miközben Pécsett Maximinust, a rettenetes pannóniai bajkeverőt lehet megismerni. A kíváncsiskodók megtudhatják, ki volt a valódi Janus Pannonius, és valószínűleg azt is, hová temették Orseolo Pétert. Kecskeméten a Kiskunság avar nagyuraival köthetnek szövetséget a vendégek, ameddig Salgótarjánban megismerhetik a vértesszőlősi „Samu” előkerülésének kalandos történetét.

Több helyszínen kísérleti régészeti bemutatók és előadások várják a közönséget, de lesznek több száz vagy ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjait bemutató, a táplálkozást, az életmódot és az életkörülményeket rekonstruáló programok is. Békéscsabán példaként régi korok reggelijeivel és ebédjével lehet ismerkedni, ameddig Szombathelyen kiderül, hogy egy középkori településben házasodás útján miként emelkedhetett valaki egyre feljebb a társadalmi ranglétrán.

Az országos programsorozatot a Magyar Régész Szövetség hívta életre 2014-ben. Az ez évi esemény egész programkínálata a regeszetnapja.hu oldalon válik hozzáférhetővé – olvasható a közleményben.

mti