Az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért indít kampányt a Ficsak

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis Nonprofit Kft. Egészségfalók – Közösen főzni jó! titulussal rendelkező kampányt indít a nyári időszakban a főzést és az egészséges étkezést előtérbe helyező családoknak.

A kezdeményezésről szóló fővárosi sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy az akció és a kormányzat céljai egybevágnak.

Kijelentette, hogy az egészséges életmód a családi otthonok konyhájában kezdődik.

Emlékezett, hogy a kormányzat a reformmenzával, azonfelül a büfékínálat megváltoztatásával igyekezett megteremteni az alkalmazható táplálkozást iskolaidőben. Az intézkedéseknek hála a fiatalok azokat az ételeket szokták meg, amelyek nem kizárólagosan egészségesek, de finomak is – hangoztatta Rétvári Bence.

Visszaszorították a túlzott zsír-, cukor-, és sóhasználatot, ráadásul az úgynevezett kényelmi termékeket. Utóbbira példaként említette a porból készült krumplipürét.

Kitért arra, hogy képzéseket valósítottak meg, amelyek megtanították, miként lehet finommá és egészségessé tenni az ételeket.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az iskolai szünetben se változzon meg az életmód.

Kimagasló lépés volt ugyanakkor a chipsadó bevezetése, ennek betudhatóan merthogy érezhetően visszaesett a cukrozott, szénsavas üdítők forgalma, amire az internacionális sajtó is felfigyelt – mondta.

Rétvári Bence beszélt a mindennapos testnevelésről. Elmondása alapján az intézkedésnek hála az iskoláskorú gyermekek Magyarországon mozognak a legtöbbet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai közül. Fontosnak nevezte, hogy a gyermekek megszeressék a fizikai aktivitást, és a szünetben is, sőt egész életükben sportoljanak.

Az államtitkár kijelentette, hogy Magyarországon sikerült megállítani a világban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás romló tendenciáját.

A kormány intézkedései erősen befolyásolják az egészségesen leélt évek számát – hangoztatta Rétvári Bence.

Király Nóra, a Ficsak alapítója közölte: a kampány egy internetes játék, egy együttes program a egész családnak, amely az egész nyarat lefedi. Hamarosan véget ér az iskola, mindent összevetve több hónapig otthon lesznek a gyermekek. Az együttes főzés sok szórakozási lehetőséget rejt a vakáció időszakára – jegyezte meg.

A Ficsak elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: rendszeres testmozgásból, egészséges táplálkozásból és lelki egészségből – mondta.

Statisztikák alapján az elmúlt negyven évben tízszer annyi elhízott gyermek lett, ami a felnőttek felelőssége – vélekedett Király Nóra.

Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy „dinóhusin és sült krumplin túl is van élet”. A kampány keretében augusztus 15-éig várják a családoktól a recepteket, amelyekből utána szakmai zsűri választja ki az egészségeseket, kreatívakat és gyermekbarátakat.

Szeptember 1-jétől 23-áig ezekre szavazni lehet, ezután megint a zsűrin a sor: meghatározza, hogy a tizenöt legtöbb voksot elért játékos közül mely öt küzdhet meg októberben egy fővárosi főzőiskolában a fődíjért, az Egészségfalók címért és egy hétvégéért egy minősített családbarát szálláshelyen. Újabb részleteket az egeszsegfalok.hu oldalon lehet megtalálni.

Gyetvainé Zováth Anikó azt mondta, a családi turizmus képviselőjeként fontosnak tartja, hogy ne mindössze milánói makarónit vagy halrudakat helyezzenek ki a szállodák a svédasztalokra.

Wolf András séf, az ötfős zsűri egyik tagja azt mondta: a természet olyan jól van összerakva, hogy színvonalas alapanyagok egyben egészségesek is. Egy állam megítélése nagyban függ a gasztrokultúrájától – hangoztatta.

Vrábel Krisztina gasztroblogger, a zsűri egy másik tagja azt mondta, erősen hisz benne, hogy az egészséges életmód a családban kezdődik.

A sajtótájékoztató végén a felszólalók és többük gyermekei együtt elkészítettek pár ételt.

MTI