Magyar egyetemisták nyerték az amerikai szoftverfejlesztő versenyt

Magyar győzelemmel zárult az amerikai internacionális jogi-szoftverfejlesztő internacionális verseny, a Global Legal Hackathon – közölte a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

A tájékoztatás alapján a kiberbiztonsági verseny első fordulóját a Föld minden táján egyidejűleg, 40 helyszínen tartották, több mint 600 csapat részvételével, melyek közül végül csak 14-en juthattak be a New York-i döntőbe.

A szakmai zsűri 48 órát adott a csapatoknak egy olyan számítógépes program kifejlesztésére, amely megváltoztathatja a jogi szektor üzemelését.

Az egyetlen európaiként döntőbe jutott magyar csapat tagja volt Bihary Gergely, Lakatos Péter és Elődi Márton mérnök informatikus, Danóczy Bálint közgazdász, Bihary Dániel jogász és Nagy Kristóf dizájner hallgató.

A magyar csapat adatvédelmi alkalmazásuk alapötletét a korszerű adatvédelmi európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) adta, a fejlesztés hozzájárulásával a felhasználók egy kattintással megismerhetik a róluk tárolt adatokat és rögtön törölhetik vagy módosíthatják azokat. Az alkalmazás a magánemberek mellett a vállalkozások részére is hasznosítható: a vállalkozások egy központosított felületen nyomon követhetik a beérkező kéréseket és önvezérelten válaszolhatnak is. A program a verseny során prototípusként jött létre – írják a közleményben.

MTI