Egyre több a műjégpálya Székelyföldön

A magyar állam által támogatott Székelyföldi Jégkorong Akadémia működésének második idénye után egyre több a műjégpálya Székelyföldön – hangoztatta csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Amint Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke kijelentette: Székelyföldön, egy 150 kilométeres körzetben kisvártatva nyolc műjégpályán lehet jeges sportokat űzni, és újabb egy pálya építése van folyamatban. Az ezelőtt épített csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és csíkkarcfalvi műjégpálya mellett Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön osztottak ki a közelmúltban ilyen létesítményeket, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson sátortetős műjégpálya egészítette ki a létező infrastruktúrát. Utóbbit két hét múlva üzemelik be, hogy az idő alatt is folyhasson a felkészülés a településben, ameddig a régi jégpályát felújítás okán bezárják. Őszig elkészül a székelyudvarhelyi sátortetős létesítmény, és egy marosvásárhelyi pálya építésének az előkészítése is folyamatban van. A pályák némelyikének megépítését a magyar állam, másokét a román állam vagy az érintett helyi önkormányzat támogatta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátoraként is tevékenykedő Tánczos beszámolója alapján folyamatban van a csíkkarcfalvi metodikai és egészségügyi center felépítése is, és a felcsíki településre kollégium építését is tervezik azon gyerekek részére, akik más vidékekről érkeznek ide hokizni tanulni.

Tánczos Barna nyomatékosította, a korcsolyázási, jégkorongozási választások megteremtése mellett terjedelmes hangsúlyt fektettek a gyerekek toborzására és az edzők felkészítésére is. Minden központban folyik korcsolyaoktatás, a térség iskoláiban ugyanakkor a program részévé tették a heti egy korcsolyaórát. Az intézkedések következtében ma csaknem 5000 székelyföldi gyermek vesz részt a felkészítő programokban. Az U10-es korosztályban ugyanakkor sikerült megkétszerezni a jégkorongozó gyermekek számát.

Jókora Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója a sajtótájékoztatón közölte, a következő idénytől a Magyar Jégkorong Szövetséggel (MJSZ) kooperálva belső minősítési rendszert formálnak ki az edzők részére, és a megszerzett minősítéseknek megfelelően formálják a mesterek bérezését.

Az igazgató hangoztatta: az alapítvánnyal szerződéses viszonyban található gyerekek részére csaknem költségmentes felkészítést ajánlanak. A gyerekeknek pedig vállalniuk kell, hogy otthon fognak jégkorongozni.

2016 májusában Soltész Miklós államtitkár fedte fel, hogy a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal patronálja a megalakuló Székelyföldi Jégkorong Akadémiát. A segédkezés egy részét beruházásokra, másik részét ugyanakkor szakmai programokra szánják.

MTI