Ókori edomita templomot találtak egy izraeli katonai tájon

Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segédkezésével egy izraeli katonai kiképzési térségben – adta hírül a The Times of Israel online kiadása.

Az ókori Lákis helység környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy királyi kastély maradványait találták meg.

„A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Rettentően villámgyorsan kiderült, milyen rendkívüli épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát” – írta közleményében Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, illetve Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői.

A régészek alapján az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek „egy kézen megszámolhatók”.

A történelem viharai alatt az edomiták – nagyjából úgy, mint a zsidó nép – vándoroltak és újra meg újra letelepedtek a Szentföld eltérő területein.

Országukat a babiloniak rombolták le a Kr. e. 6. században, a perzsa uralom alatt Júdea déli hegyvidékén voltak városaik. A hellenizmus korában végül asszimilálódtak a zsidókkal.

A komplexum egyik feltárt termében két oltárkövet ástak ki, az egyiket egy bika domborműve díszítette, amely „istenséget jelképezhetett, akit az edomiták imádtak” – mondta a régész.

A helyszínen finom keramikusmunka gyümölcseit, festett tálakat, korsókat, olajlámpákat is találtak.

A régészek úgy vélik, az edomita épületet szándékosan rombolták le valószínűleg a makkabeus hódítás után.

mti