Elküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel-5P műhold

Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség október 13-án felbocsátott Sentinel (Őrszem)-5P műholdja a Föld légkörének szennyezettségéről, köztük a nitrogén-dioxid-koncentráció nagyságáról az európai kontinens térségében, az indiai erőművek okozta légszennyezésről a dél-ázsiai térségben, a szén-monoxid teljes körű eloszlásáról és az indonéziai Agung vulkán kitörésekor a légkörbe került kén-dioxid mennyiségéről.

A Copernicus európai uniós akadémiai program újabb műholdjának az a feladata, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a légkör szennyezettségét.

Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött – olvasható a Európai Űrügynökség honlapján, ahol közzétették az első felvételeket.

A mesterek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés mindenre kiterjedő térképét, amely alapján Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek.

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója kijelentette, hogy a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja, de az első, melynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata.

Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és támogatni fogják a mestereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában – nyomatékosította Aschbacher.

A Sentinel-5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A Tropomi nevű alkalmatosság képes olyan légszennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid, a metán, a szén-monoxid és az eltérő aeroszolok feltérképezésére a korábbinál jóval nagyobb részletességgel a Föld légkörében minden 24 órában.

A műholdnak sikerült példaként megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.

mti